Business Internaţional

"Ultimul dictator" al Europei, pus să aleagă între salvarea Belarusului şi economia centralizată.

""Ultimul dictator" al Europei, pus să aleagă între salvarea Belarusului şi economia centralizată.

Autor: Adrian Voicu

14.06.2011, 11:30 243

Preşedintele Belarusului Alexander Lukaşenko ar putea fi forţatsă renunţe la controlul asupra economiei centralizate pentru aputea obţine un nou ajutor financiar din partea Fondului MonetarInternaţional, informează Bloomberg.

FMI a anunţat luni că guvernul trebuie să convină asupra unor"reforme structurale", inclusiv la liberalizarea rublei belarusepentru a putea primi mai multe ajutoare internaţionale. Lukaşenko aspus în cadrul unei întâlniri guvernamentale din 9 iunie că nu vapermite "ieşirea de sub control" a pieţelor de retail şimonetare.

"Este inevitabil ca Belarusul să facă reforma", a declarat SannaKurronen, economist în cadrul Danske Bank. "Dacă acceptă sfatulFMI, poziţia lor se va îmbunătăţi. FMI va fi un partener maibinevoitor" decât Rusia.

Belarusul a cerut FMI un al doilea împrumut în doi ani, acestaadăugându-se împrumutului de 3 miliarde de dolari contractat de lapartenerii regionali sub îndrumarea Rusiei care au cerut ţării săvândă active de 7,5 miliarde dolari pentru primirea finanţării.Lukaşenko, supranumit "ultimul dictator" al Europei de către fostulpreşedinte american George W. Bush, conduce Belarusul din 1994.

Deficitul ţării a ajuns la 16% din PIB anul trecut. Guvernul adevalorizat rubla cu 36% faţă de dolar la 23 mai după dobânda depolitică monetară cea mai mare din lume - de 16% - a eşuat în aevita căderea monedei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO