Business Internaţional

Belarus a cerut FMI un împrumut de 8 miliarde de dolari

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

01.06.2011, 16:11 232

Belarusul a solicitat un împrumutde urgenţă de până la opt miliarde de dolari Fondului MonetarInternaţional (FMI), în speranţa că va opri criza financiară cucare se confruntă, transmite Reuters.

Anunţul guvernului de la Minsk areloc la o zi după ce Executivul a îngheţat preţurile la o serie deproduse alimentare de bază şi la o săptămână după devalorizarearublei cu 36%, care nu a convins însă băncile şi populaţia să reiatranzacţiile valutare la cursul oficial.

Măsurile semnalează presiunileeconomice în creştere asupra preşedintelui Alexandr Lukaşenko, careanul trecut a făcut cheltuieli masive înaintea alegerilor şi apromis majorări de salarii, respingând totodată necesitatea unuiajutor occidental.

"Estimăm mărimea ajutoruluinecesar la 3,5 miliarde dolari-opt miliarde de dolari", a declaratpremierul Mihail Miasnikovici, agenţiei de presă BeITA.

El a precizat că programul definanţare ar putea dura trei-cinci ani.

FMI a acordat statului Belarus unîmprumut de 3,5 miliarde de dolari în perioada 2009-2010 şi atrimis o misiune de evaluare a situaţiei ţării, care are aproape 10milioane de locuitori.

Rusia a respins recent cerereaautorităţilor de la Minsk pentru un împrumut direct, dar a anunţatcă împreună cu alte republici ex-sovietice ar putea acordaasistenţă regională.

Decizia referitoare la un programde salvare este aşteptată pe 4 iunie, cu toate că Lukaşenko aavertizat Rusia că Belarusul nu va vinde ieftin active de stat,pentru a-şi asigura un împrumut de urgenţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO