Business Internaţional

Grecia, între "restructurare totală" şi pachete suplimentare de sprijin

Grecia, între "restructurare totală" şi pachete suplimentare de sprijin

Autor: Marius Oncu

31.05.2011, 13:00 881

Liderii Uniunii Europene (UE) au respins o "restructuraretotală" a datoriei Greciei şi vor decide asupra unui sprijinfinanciar suplimentar pentru statul elen până la sfârşitul luniiiunie, a declarat şeful grupului miniştrilor de Finanţe din zonaeuro, Jean-Claude Juncker, citat de Bloomberg.

Inspectori ai UE, Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi BănciiCentrale Europene (BCE) urmează să încheie în următoarele zile oanaliză a progreselor Greciei în respectarea condiţiilor unuiprogram de asistenţă financiară de 110 miliarde de euro. UE vaformula apoi un plan pentru a ajuta în continuare Grecia, carerămâne exclusă de pe pieţele financiare chiar şi la un an după ce aprimit pachetul de asistenţă financiară.

"Aşteptăm verdictul final. Poziţia inspectorilor va determinaparţial poziţia noastră, aşa că este prea devreme. Vom încerca sărezolvăm problema Greciei până la sfârşitul lui iunie", a spusJuncker, după ce s-a întâlnit la Paris cu preşedintele francez,Nicolas Sarkozy.

Potrivit termenilor pachetului de sprijin convenit anul trecut,Grecia trebuia să revină pe pieţele financiare în 2012 şi să vândăobligaţiuni de circa 30 de miliarde de euro. Întrucât randamentulcerut pentru obligaţiunile pe zece ani ale statului elen a ajuns la16,4%, de peste două ori mai mult decât în urmă cu un an, UE aindicat că Grecia ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar pentrua acoperi necesarul de finanţare. FMI a ameninţat că va opripropria contribuţie la împrumuturile pentru statul elen, până cândUE va explica cum se va finanţa Grecia.

UE şi BCE rămân divizate referitor la modul cum ar trebui ajutatstatul elen, unii lideri europeni cerând noi împrumuturi şi o"reprofilare" a datoriei, constând în a-i convinge pe deţinătoriide obligaţiuni să accepte voluntar o extindere a maturităţilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO