Business Internaţional

Belarusul riscă un dezastru economic precum cel de după căderea URSS

Autor: Alexandru Matei

25.05.2011, 17:03 203

Belarusul se îndreaptă către o "catastrofă" economică precum ceade după căderea URSS, iar rubla va trebui să se mai devalorizeze cuîncă 51%, conform băncii ruse VTB Capital, în timp ce populaţia iacu asalt magazinele şi protestează împotriva creşterii preţurilor,după ce banca centrală a devalorizat moneda cu 36% în urmă cu douăzile, scrie Bloomberg.

Banca centrală a fost nevoită să ia această măsură după cecererea mare pentru dolari şi euro din partea companiilor şi apersoanelor fizice ameninţa să destabilizeze o economie care dejase confruntă cu un deficit de cont curent de 16% din PIB.

Rusia şi alte state fost sovietice au acordat un împrumut de 3mld. dolari ţării, dar acesta se întinde pe trei ani şi nu acoperănevoia urgentă de valută a ţării.

"O cădere precum cea din '91 este aproape inevitabilă", adeclarat Alexei Moiseev, economist-şef al VTB Capital, divizia deinvestiţii a celei de-a doua cea mai mare bancă din Rusia, făcândreferire la prăbuşirea economică ce a urmat destrămării UniuniiSovietice. "Privatizarea rapidă este singura cale prin care sepoate evita un dezastru complet."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO