Business Internaţional

Belarusul îşi devalorizează moneda cu 36%, iar ruşii stau la pândă să cumpere active

Autor: Catalina Apostoiu, Alexandru Matei

24.05.2011, 23:42 620

Belarusul şi-a devalorizat oficial rubla cu 36% în raport cudolarul şi a reintrodus limite asupra variaţiei ratelor de schimbîn încercarea de a stopa scăderea puternică a monedei, scăderecăreia cea mai ridicată rată de referinţă a dobânzii din lume, de14%, nu i-a putut pune capăt, scrie agenţia de presă ThomsonReuters.

Banca centrală a ţării a fixat cursul oficial la 4.930 de rubleîn raport cu dolarul, în creştere de la 3.155 de ruble, însă încăsub rata interbancară tranzacţionată liber de aproximativ 7.000 deruble.

Ţara s-ar putea confrunta cu o criză financiară pe fondulnivelului ridicat al deficitului comercial şi al scăderii rapide arezervelor de monedă forte, potrivit BBC News.

În plus, pentru a mai face rost de valută, guvernul ar puteavinde Rusiei participaţia pe care o deţine în cadrul operatoruluide gazoducte Beltransgaz, conform primului-ministru belarus. "Ruşiisunt pregăţiţi să cumpere participaţia noastră în operatorul degazoducte Beltransgaz pentru 2,5 miliarde de dolari", a declaratprimul-ministru Mikhail Myasnikovich.

Tranzacţia ar acorda Rusiei controlul total asupra sistemului degazoducte din Belarus prin intermediul căruia gazul rusesc ajungeîn Europa. Gazprom, gigantul rus de stat din sectorul gazelor, aplătit aceeaşi sumă pentru un pachet de 50% din Bel­transgaz pecare l-a cumpărat prin in­termediul mai multor tranzacţii între2007 şi 2010.

Criza economică prin care trece ţara se agravează de la o zi laalta şi multe magazine au fost golite pentru că importatorii nudispun de monedă forte pentru a achiziţiona bunuri din străinătate,în timp ce exportatorii sunt obligaţi să repatrieze 30% dincâştigurile în valută la rata oficială de schimb, aflată mult subcea de pe piaţa interbancară.

"Decizia reprezintă un pas pozitiv", spune Alex Pivovarsky,economist în cadrul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şiDezvoltare. El explică faptul că Belarusul a asistat la o scădere acompetitivităţii pe plan in­ternaţional în ultimii ani, nu înultimul rând din cauza deciziei guvernului de a ma­jora salariilesemnificativ anul trecut înain­tea alegerilor. Deşi în urmadeva­lorizării sa­la­riile au o valoare mai scăzută în dolari, ţarava deveni mai competitivă, spun ana­liştii.

Deficitul comercial al Belarusului a ajuns la 9,3 mld. $ anultrecut, potrivit unei estimări a Fondului Monetar Internaţional,sau 17% din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri dinlume.

Scăderea competitivităţii este doar unul din factorii aflaţi înspatele deficitului, care a avansat constant în ultimii cinci ani.Printre aceştia se mai numără şi decizia guvernului de a cerebăncilor să crediteze puternic pentru a impulsiona economia şifaptul că Rusia a majorat preţul pe care ţara trebuie să-lplătească pentru importurile de petrol şi gaze.

Rezervele valutare au atins cel mai scăzut nivel din ultimul anşi jumătate în luna martie. Rubla a început să piardă din valoarepe 19 aprilie, când ameninţarea unei crize valutare a determinatbanca centrală să anuleze restricţiile ce obligau băncile şicompaniile să folosească un curs care putea varia cu Ă/-2% faţă derata oficială.

Pe fondul reducerii rapide a rezervelor ţării, preşedinteleAlexander Lukaşenko a obţinut un împrumut de 3 miliarde de dolaridin partea Rusiei săptămâna trecută. Totuşi, împrumutul respectiv,care va putea fi accesat sub formă de tranşe pe trei ani, acoperădoar o parte din enormul deficit comercial al ţării.

Aprobarea împrumutului a fost însoţită de anumite condiţii,incluzând lansarea unui program de privatizare pe trei ani ce vaîncepe luna viitoare.

Ţara a făcut deja mai mulţi paşi pozitivi către liberalizareaeconomiei sale ca parte a unui plan de măsuri pe cinci ani,potrivit economistului BERD.

Planul a inclus transferul a aproximativ o cincime din forţa demuncă în sectorul privat, prin intermediul privatizărilor, cât şiîncurajarea înfiinţării de la zero de firme şi a investiţiilorstrăine directe.

Ce probleme are Belarusul

  • Scăderea puternică a valorii monedei naţionale din cauza lipseide valută.

  • Deficitul comercial a ajuns la 9,3 mld. $ anul trecut, sau 17%din PIB, unul dintre cele mai ridicate niveluri din lume.

  • Rezervele de valută au atins cel mai scăzut nivelul dintr-un anşi jumătate în luna martie.

  • A asistat la o scădere a competitivităţii pe plan internaţionalîn ultimii ani, nu în ultimul rând din cauza deciziei guvernului dea majora salariile semnificativ anul trecut înainteaalegerilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO