Profesii

Un absolvent de matematică, numit şef peste „fabrica“ de economişti

Un absolvent de matematică, numit şef peste „fabrica“ de economişti

Pavel Năstase, noul rector al ASE

Autor: Adelina Mihai

29.02.2012, 00:04 1945

Pavel Năstase, 60 de ani, profesor universitar doctor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE), a fost ales în funcţia de rector al celei mai mari universităţi economice de pe piaţa locală, care şcolarizează în prezent 26.000 de studenţi.

El a obţinut cele mai multe voturi în cel de-al doilea tur electoral desfăşurat la ASE, înregistrând un număr de 445 de voturi, în timp ce contracandidatul său, profesorul Dumitru Miron, a avut 289 de voturi. Din toţi cei 847 de profesori şi studenţi cu drept de vot s-au prezentat la urne 753 de alegători, însă 19 voturi au fost declarate nule. Rămâne însă ca Ministerul Educaţiei să confirme această alegere a comunităţii univer­sitare din cadrul ASE.

Pavel Năstase a fost în ultimii patru ani prorector al ASE, fiind responsabil cu Tehnologia Informaţiei şi Comuni­caţiile. El mai are experienţă atât ca prodecan (timp de 4 ani), cât şi ca decan la Facultatea de Contabilitate şi Infor­matică de Gestiune (8 ani). În ultimii opt ani rectorul ASE a fost profesorul Gheorghe Roşca, cel care a reuşit să conducă ASE-ul în două mandate, în care numărul de studenţi a scăzut de la 45.000 - 46.000 la 26.000 în prezent.

Pentru funcţia de rector a mai candidat, pe lângă Dumitru Miron, şi prorectorul ASE Nicolae Istudor, care a părăsit competiţia după primul tur al alegerilor, la o diferenţă de doar 17 voturi. Spre deosebire de contracan­didaţii săi, care au absolvit facultatea în cadrul ASE (Dumitru Miron este absolvent al Facultăţii de Comerţ, iar Nicolae Istudor a urmat cursurile Facultăţii de Economia şi Gestiunea Producţiei Agricole şi Alimentare), noul rector al ASE este licenţiat al Facultăţii de Matematică din cadrul Universităţii din Bucureşti.

De numele profesorului Năstase se leagă iniţierea unei conferinţe interna­ţionale anuale pe tematici de cercetare ştiinţifică, crearea unei reviste indexate în bazele de date internaţionale şi acreditarea Facultăţii de Contabilitate şi Informatică de Gestiune la nivel interna­ţional de către ACCA (Associa­tion of Chartered Certified Accoun­tants). ACCA este cea mai înaltă cali­ficare profesională în domeniul contabil, care se obţine după parcurgerea a 14 examene. Absolvenţii de ASE care au terminat facultatea acreditată de ACCA sunt însă scutiţi de primele 9 examene, pentru că li se echivalează cu diploma obţinută la ASE. De asemenea, anul trecut Pavel Năstase a fost numit primul profesor KPMG din România, în cadrul unui parteneriat prin care universitatea şi firma de audit şi consultanţă KPMG vor realiza proiecte în domeniul financiar-contabil.

Printre disciplinele la care predă acesta se numără Bazele Tehnologiei Informaţiei, Sisteme de Gestiune a Bazelor de Date, Tehnologia Aplica­ţiilor Web sau Managementul infor­maţiei financiar-contabile.

ASE este una dintre cele mai mari universităţi locale, cu un buget anual de aproximativ 150 mil. lei (circa 35 de milioane de euro). După ce va fi confirmat şi de către Ministerul Educaţiei în noua funcţie, profesorul Pavel Năstase îşi va numi prorectorii şi va organiza concurs pentru decani pentru fiecare dintre cele 11 facultăţi.

ASE a fost o adevărată "pepinieră" de manageri, având în vedere că actuala clasă de executivi de top şi antreprenori este formată preponderent din absol­venţi de ASE. Mişu Negriţoiu (direc­torul general al ING Bank), Dan Pas­cariu (preşedintele UniCredit Ţiriac Bank), Mariana Gheorghe (CEO al OMV Petrom), Isabelle Iacob (director general al Help Net), Daniel Boaje (di­rector general al McDonald's Româ­nia), Iulia Nartea (country coordinator al UPS), Severina Pascu (CEO al UPC România) sunt doar câţiva dintre cei mai cunoscuţi executivi de top de pe piaţa locală care au urmat cursurile uneia dintre cele 11 facultăţi ale ASE. Ce­le mai populare facultăţi ale ASE sunt cea de Finanţe-Bănci şi cea de Re­laţii Economice Inter­naţionale, pentru care este şi concurenţa cea mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO