ZF Investiți in România

ZF Investiţi în România! Ştefan Mandachi, antreprenor: Oraşele României s-au dezvoltat datorită antreprenorilor români, prin investiţiile lor. Ce era Iaşiul acum fără Palas?

03.05.2024, 00:07 Autor: Bogdan Alecu

Antreprenorii locali au pariat şi pariază în continuare pe România, investind în oraşele de unde au pornit şi unde s-au extins, motiv pentru care aceştia trebuie încurajaţi pentru a avea o economie sănătoasă, consideră Ştefan Mandachi.

Antreprenorul Ştefan Man­dachi, care a fondat şi ulte­rior vândut lanţul de res­tau­rante Spartan, inves­teş­te în programe de pregătire a antreprenorilor, în contextul în care Ro­mânia are una dintre cele mai mici ponderi ale antreprenorilor în total populaţie.

„Asta se întâmplă deoarece România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte investiţia în educaţie financiară.

Patru euro pe lună în medie investeşte pe o fa­mi­lie în educaţie financiară. Apoi, doar unu din 10 români învaţă pe net. Unu din 10, iar restul doar dau scroll şi pierd timpul pe reţelele sociale. Timp de aproape 50 de ani comu­nismul a topit „musculatura“ an­trepreno­rială, iar asta nu se şterge cu buretele imediat. Mai trebuie să treacă o generaţie acum pentru a realiza că avem dreptul de a fi propriii noştri şefi. Leadershipul, mindsetul trebuie dez­voltate“, a spus Ştefan Mandachi în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! Un proiect ZF şi CEC Bank.

În opinia lui, Mol­dova are un potenţial enorm de dezvoltare, odată cu expansiunea investiţiilor în in­frastruc­tură, dar şi prin investiţii­le private reali­zate acolo.

„Momentan, chiar dacă vorbim de infrastructură, de la Bucureşti la Suceava tot opt ore durează drumul. Iaşiul tot izolat este, dar oraşul are un potenţial foarte mare de dezvoltare. Oraşele României s-au dez­voltat alături de antreprenori. Un exemplu este chiar Iaşiul - Pa­lasul este inima Iaşiu­lui. Palasul nu l-a făcut statul român, l-a făcut un antreprenor, care a dezvoltat şi în Timişoara, şi în Cluj, şi mai dezvoltă în toată ţara. Uite, noi, ceea ce am construit noi, o reţea de restaurante, am atras forţe de muncă, am oferit locuri de muncă, am plătit impozit la timp şi am construit. Alţi antreprenori au construit blocuri şi au adus bani la buget“, a spus Ştefan Mandachi.

Antreprenorul trebuie perceput ca un generator de bani pentru spitale, autostrăzi, şcoli, în condiţiile în care businessurile generează profit, pentru care se plăteşte un impozit, dar şi locuri de muncă.

„În momentul în care Iaşiul şi Suceava vor fi conectate, şi Botoşaniul şi toate cele­lalte oraşe din Moldova vor fi conectate la autostradă, o să avem un şoc, datorită creş­terii economice de acolo. Acum Moldova este periferia economică a Europei, dar vom deveni „fruncea“. Aici sunt oameni creativi, talentaţi şi înzestraţi. Şi dacă s-ar educa, dacă ar ajunge la următorul nivel, toată România o să aibă parte de o megasurpriză din partea noastră, a moldo­ve­nilor“, a spus Ştefan Mandachi.

Iaşiul a reuşit să atragă în birourile sale companii precum Amazon şi Continen­tal, iar investiţii precum Palas şi birourile Palas Campus au schimbat radical zona centrală a oraşului.

Din cei 320 km ai A7 de la Ploieşti la Paşcani, în acest an s-ar putea circula de la Ploieşti la Focşani, reducând masiv presiu­nea de pe DN2, cel mai periculos drum din ţară.

Construcţia A7 până în 2026 va ajuta la dezvoltarea zonei Moldovei, însă impactul economic al acesteia va fi limitat, în condi­ţiile în care drumul spre Vest este în conti­nuare unul extrem de lung. Lucrurile se vor schimba după ce A8 (Târgu­-Mureş-Iaşi-Ungheni) va fi construită.

În contextul actual, al războiului din Ucraina, Iaşiul este cel mai important oraş din proximitatea graniţei şi va deveni un hub pentru cei care vor să depoziteze sau să prelucreze bunuri pentru reconstrucţia Ucrainei şi să o facă de pe un teritoriu UE şi NATO, pentru a transporta în locaţia necesară produsele.

Calculele actuale indică faptul că stocul de spaţii industriale şi logistice din Iaşi este de circa 100.000 mp. Jucătorii din domeniu spun că în următorii trei-cinci ani cifra se va duce între 300.000 şi 500.000 mp, iar Kaufland este unul dintre principalii jucători. Sunt de asemenea multe parcuri industriale în dezvoltare.

 

 

O campanie Ziarul Financiar și CEC Bank