Lectii de business

ZF/FirstBank Lecţii de Business. Armand Domuţa, Restart Energy: Cel mai important pas este trecerea de la antreprenor-jucător la antreprenor-antrenor de echipe

03.05.2024, 00:07 Autor: Roxana Petrescu

Armand Domuţa şi-a deschis prima companie la 18 ani iar numai un an mai târziu a avut şi prima insolvenţă din care a învăţat că managementul riscului este esenţial pentru supravieţuirea în business În 2015, alături de partenerul său, Renato Doicaru, înfiinţează Restart Energy, care a ajuns azi la afaceri de 67 de milioane de euro în domeniul energetic, dar care în 2021 a trecut printr-un moment extrem de delicat, ocazie cu care întreaga companie s-a reorientat pe zona de energie verde Dispersarea riscurilor a fost în 2021 o altă lecţie învăţată dur, lucru care dovedeşte că antreprenoriatul este unul dintre cele mai complexe procese de asimilare continuă.

Restart Energy a terminat anul trecut cu un business de 67 de milioane de euro, după o creştere de 4% faţă de rezultatul din anul ante­rior. Compania este axată pe furnizarea de energie electrică şi dezvoltarea de proiecte de energie regenerabilă, având acum un por­tofoliu de 1 GW, în diferite etape de reali­zare. În acest portofoliu este inclus şi un proiect solar de 410 MW în Arad, a doua investiţie de acest tip ca mărime aflată la acest moment în execuţie în România. În spatele Restart Energy se află Armand Domuţa, alături de partenerul său Renato Doicaru. Dar începutul în business al lui Armand Domuţa a avut loc mult mai devreme şi într-un dome­niu mult diferit faţă de sectorul energetic.

„La 18 ani mi-am deschis prima com­pa­nie, iar la 19 am avut şi prima insolvenţă. Apoi încă doi ani am muncit numai ca să-mi plătesc datoriile“, spu­ne Armand Do­muţa, CEO şi co-fon­dator al Restart Energy într-un nou episod al Lecţii de Business, proiect editorial ZF susţi­nut de First Bank.

Primul său business s-a construit în jurul unui zeppelin adus din China pe care Armand Domuţa îl folosea în scopuri publicitare în Timişoara. O prognoză meteo greşită a dus la distrugerea zepeli­nului şi la prima lecţie de business învăţată destul de dur.

„Un risk ma­nage­ment bun este crucial pentru continuitatea afacerii“, spune Domuţa.

După această expe­rienţă, Domuţa intră în zona de dezvoltare de proiecte de energie verde din primul val de regenerabile prin care a trecut România, adică în perioada 2009-2014.

„A trebuit să învăţăm să facem noi totul, de unii singuri, şi a fost excelent pen­tru că am trecut prin toate etapele. Ştim cum se leagă toate componentele. În 2015, când am lansat Restart Energy, deja aveam peste 7 ani de experienţă în dezvoltarea de proiecte de energie verde în România. În 2015, am făcut un pas către partea de furni­zare. Ne doream să oferim servicii mai bune. După primul an de activitate deja aveam 10.000 de clienţi.“

Partea de relaţii cu clienţii a fost inter­nalizată, iar asta a contat mult pe zona de calitate a serviciilor, spune antrepre­norul. Dincolo de furnizarea de energie, compa­nia a intrat şi pe partea de furnizare de gaze. În 2021 a venit un moment critic pentru Restart Energy generat de explozia preţului la gazul natural, fenomen accen­tuat în 2022 de izbucnirea războiului din Ucraina. La finalul anului 2021, 18.000 de clienţi de gaze ai Restart Energy au trecut automat către furnizorul de ultimă instanţă ENGIE pentru ca alimentarea acestora să nu fie perturbată.

„Acel moment a fost un fel de lebadă neagră, ceva care nu s-a mai întâmplat în istoria apropiată. Noi aveam gazele asigurate printr-un contract pe termen lung cu producătorul Amromco. Producătorul a preferat însă să rupă contractul cu noi şi să dea gazele pe bursă. La rândul nostru, am fost obligaţi să cumpărăm gazele de pe bursă, dar preţul crescuse de 10 ori. Am făcut asta o lună, două, dar apoi a trebuit să ne informăm clienţii de scumpiri.“ Domuţa spune că autorităţile din domeniu, ANPC şi ANRE, nu i-au permis companiei să aplice scumpiri, ceea ce a determinat Restart Energy să renunţe la activitatea de furnizarea de gaze care devenise imposibil de susţinut. Acela a fost însă momentul în care Restart Energy a pivotat către partea de energie verde, zona care trăieşte acum momente de graţie.

„Întotodeauna trebuie să îţi permiţi să greşeşti, dar mereu să încerci să faci lucrurile mai bine. Şi atunci puteam să facem lucrurile altfel, puteam să fi avut volumele de gaze contractate mai disipat“, admite Domuţa. Totuşi, în acel moment de criză, acţionarii companiei au înţeles că problema cu care s-au confruntat ei va fi o problemă generalizată şi că primul pas pe care companiile îl vor face va fi să-şi producă singure energia pentru a se proteja de facturi.

„Ce puteau face imediat companiile? Să-şi producă singure energia prin proiecte solare. Aceasta era prima măsură.“ Mai departe, într-un singur an, Restart Energy a angajat 40 de oameni şi a finalizat 50 de proiecte.

„A fost o nebunie.“

Domuţa mai spune că deşi există o criză de forţă de muncă pe segmentul energetic, specialişti sunt iar cu salariile potrivite ei pot fi aduşi în companii. Mai departe, modul de funcţionare a Restart Energy se bazează pe management pe obiective.

„Oamenii nu lucrează pentru mine, ci pentru ei. Mă interesează să construiesc echipe puternice. Sunt mulţi antreprenori-jucători, dar cea mai importantă este trecerea de la antreprenor-jucător la antreprenor-antrenor de echipă.“

Următorul pas pentru Restart Energy este listarea la Bursă, planul fiind de a finaliza acest proces chiar anul acesta. „O companie publică va lucra cu un risc mai scăzut, va fi cu un ochi pe partea de sustenabilitate şi are şanse mai mare să se dezvolte.“

Listarea la Bursă vine în contextul în care Restart Energy are în dezvoltarea un portofoliu de proiecte de energie verde de 1 GW pe care şi-l doreşte implementat până în 2027, iar pentru asta sunt necesare fonduri masive. Un proiect este foarte mare, un parc solar în Arad cu o capacitate de 410 MW, al doilea cel mai mare din România, la acest moment.

„La acest proiect vrem şi o componentă de stocare semnificativă. Vrem să avem 2 GW de stocare pentru că deja se vede în piaţă cum producţia de energie fotovoltaică se canibalizează, iar preţul scade. Va fi necesar pentru toată lumea să-şi pună stocare dacă nu vrea să plătească să injecteze energie în reţea.“

Iar pe termen lung, planurile Restart Energy sunt de a creşte în regiune, focusul fiind de a deveni un jucător integrat, cu servicii care pot fi accesate internaţional.

 

7 lecţii de business de la Armand Domuţa

 Lecţia 1: Controlul bun al riscurilor este crucial pentru continuitatea afacerii.

Lecţia 2: Trebuie să îţi permiţi să greşeşti, dar mereu să încerci să faci lucruile mai bine.

Lecţia 3: Oamenii nu lucrează pentru mine, ci pentru ei. Lucrăm cu un sistem de management pe obiective.

Lecţia 4: Sutem cu un război la uşă, mereu poate să apară un eveniment de tip lebădă neagră.

Lecţia 5: Oamenii buni încă se găsesc, dar trebuie plătiţi corespunzător.

Lecţia 6: Listarea la Bursă este o şansă pentru dezvoltarea companiei.

Lecţia 7: Cel mai important pas este trecerea de la antreprenor-jucător la antreprenor-antrenor de echipe.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea First Bank