Profesii

Şomajul a crescut în iunie la Statistică, dar a scăzut la agenţiile pentru ocupare. Cum se explică lipsa celor 290.000 de şomeri din statisticile ministerului Muncii?

Şomajul a crescut în iunie la Statistică, dar a scăzut la agenţiile pentru ocupare. Cum se explică lipsa celor 290.000 de şomeri din statisticile ministerului Muncii?

Autor: Adelina Mihai

01.08.2011, 13:51 618

Rata şomajului calculată după standardeleBiroului Internaţional al Muncii (BIM) a ajuns lafinele lunii iunie la valoarea de 7,5%, în creştere cu 0,1% faţă deluna mai, potrivit datelor provizorii publicate astăzi deInstitutul Naţional deStatistică.


Pe de altă parte, rata şomajului raportată de Agenţia Naţionalăpentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în lunaiunie a fost de 4,78%, în scădere cu 0,19% faţă de lunaanterioară.


Astfel, dacă la Statistică s-au raportat 727.000de şomeri în luna iunie, ANOFM-ul vedea aproape436.000 de români care nu reuşeau să-şi găsească un loc de muncă.Cum se explică diferenţa de peste 290.000 deşomeri?


Rata raportată de ANOFM se calculează pe baza declaraţiilorpersoa­nelor care se înscriu la agenţiile pentru ocupare, ca raportdintre numărul mediu de şomeri înregistraţi (care trec lunar pe laagenţiile de ocupare ca să-şi vizeze carnetele de şomaj) şipopulaţia activă (9,76 mil. persoane).


Rata şomajului BIM, calculată după standardele BirouluiInternaţional al Muncii, reprezintă raportul dintrenumărul mediu de şomeri în sens BIM (persoane cu vârsta de peste 15ani care îndeplinesc simultan condiţii precum: nu au un loc demuncă, îşi caută de lucru de cel puţin patru săptămâni sau vor sălucreze, deşi fac parte din populaţia inactivă, cum sunt studenţiisau pensionarii) şi populaţia activă. Rataşomajului BIM este efectuată de către Institutul Naţionalde Statistică, pe baza unei anchete în circa 30.000 degospodării.


Cu alte cuvinte, dacă ANOFM nu calculează şomajul "ascuns" şi debazează doar pe declaraţiile şomerilor, rata şomajului BIM calutată de Statistică include şi persoanele care nu lucrează, darcare nici nu se înscriu la agenţiile pentruşomeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO