Şomajul a crescut în iunie la Statistică, dar a scăzut la agenţiile pentru ocupare. Cum se explică lipsa celor 290.000 de şomeri din statisticile ministerului Muncii?

Autor: Adelina Mihai 01.08.2011

Rata şomajului calculată după standardele Biroului Internaţional al Muncii (BIM) a ajuns la finele lunii iunie la valoarea de 7,5%, în creştere cu 0,1% faţă de luna mai, potrivit datelor provizorii publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică.


Pe de altă parte, rata şomajului raportată de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) în luna iunie a fost de 4,78%, în scădere cu 0,19% faţă de luna anterioară.


Astfel, dacă la Statistică s-au raportat 727.000 de şomeri în luna iunie, ANOFM-ul vedea aproape 436.000 de români care nu reuşeau să-şi găsească un loc de muncă. Cum se explică diferenţa de peste 290.000 de şomeri?


Rata raportată de ANOFM se calculează pe baza declaraţiilor persoa­nelor care se înscriu la agenţiile pentru ocupare, ca raport dintre numărul mediu de şomeri înregistraţi (care trec lunar pe la agenţiile de ocupare ca să-şi vizeze carnetele de şomaj) şi populaţia activă (9,76 mil. persoane).


Rata şomajului BIM, calculată după standardele Biroului Internaţional al Muncii, reprezintă raportul dintre numărul mediu de şomeri în sens BIM (persoane cu vârsta de peste 15 ani care îndeplinesc simultan condiţii precum: nu au un loc de muncă, îşi caută de lucru de cel puţin patru săptămâni sau vor să lucreze, deşi fac parte din populaţia inactivă, cum sunt studenţii sau pensionarii) şi populaţia activă. Rata şomajului BIM este efectuată de către Institutul Naţional de Statistică, pe baza unei anchete în circa 30.000 de gospodării.


Cu alte cuvinte, dacă ANOFM nu calculează şomajul "ascuns" şi de bazează doar pe declaraţiile şomerilor, rata şomajului BIM calutată de Statistică include şi persoanele care nu lucrează, dar care nici nu se înscriu la agenţiile pentru şomeri.