Politică

Băsescu ratează întâlnirea cu Obama. Serbia este mai aproape de sufletul său

Băsescu ratează întâlnirea cu Obama. Serbia este mai aproape de sufletul său

Autor: Iulian Anghel

25.05.2011, 16:52 1304

Preşedintele Traian Băsescu confirmă că nu va participa lasummit-ul de la Varşovia al şefilor de state şi de guverne dinEuropa Centrală şi de Est, de vineri şi sâmbătă, la care urmează săvină şi preşedintele american Barack Obama, aflat în aceastăsăptămână în Europa.

Motivul? La reuniune au fost invitaţi reprezentanţii provincieiKosovo, entitate pe care România nu o recunoaşte. România vaboicota, astfel, alături de Serbia şi Slovacia summit-ul şefilordin Est.

Invitaţia la summit a fost făcută de preşedintele polonezBronislaw Komorowski, iar liderii politici ar urma să discutedespre transformările survenite în ultimii 20 de ani în regiune,după care vor participa la un dineu alături de Barack Obama şi alţiinvitaţi din Germania, Austria sau Italia.

Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, a refuzat invitaţia dincauza prezenţei preşedintelui kosovar Atifete Jahjaga, iarpreşedintele Băsescu i-a urmat gestul, după cum a confirmat astăzipurtătorul său de cuvânt, Valeriu Turcan.

De câteva zile ziarele din Serbia dau ca sigură absenţapreşedintelui român de la această reuniune, situaţie confirmatăastăzi de Preşedinţie.

Polonia a decis să îl invite la reuniune pe preşedintele Kosovoîntrucât Varşovia a recunoscut independenţa noii ţări. Kosovo esterecunoscută, până în prezent de 75 de ţări, inclusiv de majoritateastatelor membre UE.

După sângerosul război din Iugoslavia din anii '90, Kosovo şi-adeclarat independenţa în 2008, fiind imediat recunoscută subdenumirea de Republica Kosovo de SUA şi apoi de majoritatea ţăriloreuropene, cu excepţia României, Rusiei, Spaniei şi a Slovaciei.România nu se teme că, recunoscând Kosovo, ar putea avea problemecu minoritatea maghiară, ci că acesta ar putea fi un precedent cear putea fi folosit în Transnistria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO