Băsescu ratează întâlnirea cu Obama. Serbia este mai aproape de sufletul său

Autor: Iulian Anghel 25.05.2011

Preşedintele Traian Băsescu confirmă că nu va participa la summit-ul de la Varşovia al şefilor de state şi de guverne din Europa Centrală şi de Est, de vineri şi sâmbătă, la care urmează să vină şi preşedintele american Barack Obama, aflat în această săptămână în Europa.

Motivul? La reuniune au fost invitaţi reprezentanţii provinciei Kosovo, entitate pe care România nu o recunoaşte. România va boicota, astfel, alături de Serbia şi Slovacia summit-ul şefilor din Est.

Invitaţia la summit a fost făcută de preşedintele polonez Bronislaw Komorowski, iar liderii politici ar urma să discute despre transformările survenite în ultimii 20 de ani în regiune, după care vor participa la un dineu alături de Barack Obama şi alţi invitaţi din Germania, Austria sau Italia.

Preşedintele Serbiei, Boris Tadici, a refuzat invitaţia din cauza prezenţei preşedintelui kosovar Atifete Jahjaga, iar preşedintele Băsescu i-a urmat gestul, după cum a confirmat astăzi purtătorul său de cuvânt, Valeriu Turcan.

De câteva zile ziarele din Serbia dau ca sigură absenţa preşedintelui român de la această reuniune, situaţie confirmată astăzi de Preşedinţie.

Polonia a decis să îl invite la reuniune pe preşedintele Kosovo întrucât Varşovia a recunoscut independenţa noii ţări. Kosovo este recunoscută, până în prezent de 75 de ţări, inclusiv de majoritatea statelor membre UE.

După sângerosul război din Iugoslavia din anii '90, Kosovo şi-a declarat independenţa în 2008, fiind imediat recunoscută sub denumirea de Republica Kosovo de SUA şi apoi de majoritatea ţărilor europene, cu excepţia României, Rusiei, Spaniei şi a Slovaciei. România nu se teme că, recunoscând Kosovo, ar putea avea probleme cu minoritatea maghiară, ci că acesta ar putea fi un precedent ce ar putea fi folosit în Transnistria.