Eveniment

Un an negru pentru construcţii: Minus 25% pentru lucrările de infrastructură

Un an negru pentru construcţii: Minus 25% pentru...

Autor: Andreea Neferu

14.01.2015, 00:04 166

Lucrările de construcţii au înregistrat în primele 11 luni ale anului trecut un declin de 9,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, confirmând practic că 2014 a adus un nou minim pentru industria locală a construcţiilor. Cea mai importantă scădere a fost consemnată în domeniul construcţiilor in­ginereşti (de infrastructură), care au avut un minus de 25,4% în perioada ianuarie-no­iembrie a anului trecut, potrivit Institu­tu­lui Naţional de Statistică.

Scăderi au existat şi în zona de reparaţii capitale (-19,7%), precum şi în domeniul lucrărilor de întreţinere şi re­pa­raţii curente, care au pierdut 11%. O scă­dere ceva mai mică a fost în zona lu­crărilor de construcţii noi, care au înregistrat un mi­nus de 7,3%. Pe de altă parte, singurele seg­mente care au avut un an mai bun au fost cel al clădirilor rezidenţiale, care a raportat un plus de 36,4%, precum şi cel al clădirilor nere­zidenţiale, care au crescut cu 10,3%. Aceste creşteri nu au fost suficiente pentru a echi­libra în ansamblu lucrările de con­strucţii, care au stat anul trecut sub sem­nul tăierii investiţiilor publice pentru infrastruc­tu­ră.

În primele 11 luni ale anului trecut cheltuielile pentru investiţii (din buget şi din fonduri externe)  s-au ridicat la 24,2 miliarde de lei, în scădere cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013.

Construcţiile au avut o contribuţie de 7,9% în PIB în 2013, în contextul în care în 2008 aveau o pondere de 11% şi contribuiau cu o treime la creşterea economică de la acea vreme, care ajungea la peste 7%, potrivit calculelor ZF pe baza datelor transmise de INS. Sectorul construcţiilor, altădată un motor de creştere economică, a ajuns însă să aibă un impact negativ, de -0,2%, la avansul PIB din primele nouă luni ale anului trecut, de 2,8%.

În contextul în care construcţiile nu au reuşit să iasă din criză nici anul trecut, o serie de firme din acest sector s-au confruntat cu pro­bleme. Potrivit datelor de la Oficiul Na­ţional al Registrului Comerţului, 35.725 de firme de construcţii şi-au depus situaţiile finan­ciare aferente anului 2013. Printre aceste companii se numără cele cu activităţi în construcţii de clădiri rezidenţiale şi nere­zi­denţiale, de drumuri şi autostrăzi, căi ferate de suprafaţă şi subterane, poduri şi tuneluri, demolare de construcţii, pregătire a terenului, foraj şi sondaj pentru con­strucţii.

Din cele aproape 36.000 de firme, peste 5.000 se află în insolvenţă, potrivit cal­cu­lelor ZF. Numai anul trecut au intrat în inca­pacitate de plată companii de construcţii de anvergură, precum Tehno­logica Radion (con­trolată de Theodor Berna) şi Vega 93 (Co­rneliu Istrate).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO