Companii

Analist: Pentru o firmă străină este mai avantajos să importe decât să facă o fabrică în România. Infrastructura locală este proastă

Analist: Pentru o firmă străină este mai avantajos să...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

07.12.2014, 18:44 290

Calitatea proastă a infrastructurii din România face ca pentru o companie străină să fie mai avantajos să aducă produsele de afară decât să construiască o fabrică aici şi să exporte, costul de transport contând foarte mult pentru că se reflectă în preţul final, este de părere analistul Dragoş Cabat. 

„Are mai mult sens să aduci din afară decât să faci o fabrică aici şi să exporţi pentru că infrastructura în România este mai proastă. Contează foarte mult şi costul de transport. De exemplu, la ciment costul de transport este foarte mare şi de aceea sunt atât de multe fabrici în lume", a spus Cabat, care este managing partner în cadrul firmei de consultanţă Financial View. 

Analistul explică faptul că puterea de cumpărare în România este destul de mică şi firmele, atunci când iau în calcul construcţia unei fabrici, analizează mai mulţi factori printre care şi consumul per capita.

"Şi în cazul alimentelor transportul reprezintă un procent important din costul total, dar românii, deşi cheltuie mai mult pe alimente decât alţii, nu au venituri mari încât să aibă sens construcţia unei fabrici. România nu are potenţial câtă vreme veniturile sunt mici“, apreciază Cabat.

În ultimii zece ani, numeroase fabrici şi-au închis porţile pe fondul crizei economice, al scăderii veniturilor românilor, dar şi al numeroaselor procese de „rentabilizare“ a afacerilor de pe plan local. Numai în industria lactatelor au fost închise în ultimii cinci ani peste 100 de fabrici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO