Eveniment

Internarea în spitale a încins spiritele între decidenţi

Internarea în spitale a încins spiritele între decidenţi

Autor: Ioana David

31.05.2011, 23:47 156

Internările în spitalele româneşti, una dintre principaleleprobleme ale sis­te­mu­lui sanitar, au ajuns subiect de dis­putăîntre Ministerul Sănătăţii şi Casa Na­ţională de Asigurări deSănătate (CNAS), după ce pri­ma instituţie a respins propunerile peacest subiect lansate în dezbatere publică de către a doua.

Practic, noile reglementări includ 12 cri­terii de internarepentru pacienţii de ur­gen­ţă, în condiţiile în care prevederileactuale prevăd, conform Mediafax, opt cri­terii de internare pentrupacienţii de ur­genţă.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2009 auexistat 4,8 milioane de internări, în creştere comparativ cunivelul de 4,7 milioane din 2008. În urmă cu doi ani existau138.000 de paturi de spital şi 50.400 de medici. CNAS, organismulcare finan­ţea­ză sistemul sanitar, a alocat pentru spi­tale 7,2mld. lei (1,7 mld. euro) în acest an din fon­dul său total de 16,5mld. lei (3,9 mld. euro).

În final, în urma unor discuţii avute la Guvern, autorităţile audecis să nu mai in­troducă noile criterii de internare înnorme.

"Ministrul Sănătăţii a decis să scoată aceste criterii. Chiardacă au existat disensiuni pe acest subiect, este dreptul luisuveran de a face acest lucru", a spus Nicolae Lucian Duţă,preşedintele CNAS.

Potrivit datelor Mediafax, CNAS este în subordinea Guvernului,dar în coordonarea Ministerului Sănătăţii. La începutul luniiaprilie Senatul a votat pentru CNAS sub controlulParlamentului.

Normele au fost incluse în contractul cadru aferent anului2011-2011, document care stabileşte condiţiile de funcţionarepen­tru spitale, cabinetele medicilor de familie, dar şi cumfurnizorii privaţi pot intra în relaţie con­tractuală.

Deşi ar putea să pară doar o discuţie tehnică, miza din spatelenoilor norme este mult mai mare deoarece Guvernul s-a angajat înfaţa FMI să reducă cu 10% internările din spitalele româneşti. Nueste clar însă dacă noile norme ar fi putut creşte de fapt numărulinternărilor.

În trecut, ministrul sănătăţii a spus că România se numărăprintre primele state din Europa din punctul de vedere alnu­mărului de internări. Spitalele sunt in­te­resate de creştereanumărului de internări deoarece în acest fel sunt finanţate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO