Eveniment

Sunt infectiile luate din spitale un barometru al sistemului de sanatate? Ce parere aveti?

25.04.2010, 23:05 47

Cazurile grave de imbolnaviri care au aparut dupa ce douapersoane au suferit interventii chirurgicale minore la spitalul CF2 din Capitala ridica problema esecului sistemului public desanatate si a faptului ca cea mai mare din banii care intra insistemul informal merg catre medici cand la fel de importanti suntsi laborantii, si personalul de serviciu.

"Actul medical trebuie remunerat la valoarea lui reala, nu lanivelul la care Casa de Asigurari plateste. Pacientul nu ar maitrebui sa vina cu propriile substante de acasa, ci sistemul artrebui sa ofere conditiile pentru cumpararea de substante scumpe",a spus Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor dinRomania.

Platile informale, care potrivit unor estimari ale fostuluipresedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS),genereaza in sistem intre 360 si 500 mil. euro anual, intra in mareparte in buzunarul medicilor. Insa cazurile de infectiiintraspitalicesti (nosocomiale) care au aparut recent aduc indiscutie si posibilitatea ca acesti bani sa mearga catrelaboratoare si in infrastructura spitaliceasca.

Potrivit unor calcule ale ZF, intr-un spital de talie mare dinCapitala se strang aproximativ 4.000 de euro pe zi din interventiichirurgicale si 1,4 mil. euro pe an.

Un medic neurolog care a dorit sa ramane anonim spune ca estemai degraba o problema de conduita profesionala din parteamedicilor decat una administrativa sau de laborator. Neurologulafirma ca raspunderea revine chirurgului, care pe langa operatia pecare o face, trebuie sa se asigure ca exista si conditii desterilitate, iar daca realizeaza ca nu pot fi respectate, ar trebuisa refuze operatia.

Daca, spre exemplu, un manager de spital nu poate asigurafinantarea pentru obtinerea unor substante necesare, chirurgul artrebui sa refuze.

"Din punctul meu de vedere este absurd ce s-a intamplat. Suntanumite reguli care ar trebui respectate. Niciun chirurg nu faceniciun gest pana nu se asigura ca exista conditiile desterilitate", afirma el.

Pe de alta parte, infectiile intraspitalicesti nu se pot evitanicaieri in lume in proportie de 100%, este de parere presedinteleColegiului Medicilor, ci pot fi diminuate prin respectarearegulilor. Astarastoae afirma ca in alte state raportarea acestorinfectii este stimulata, pentru ca se primesc bani pentrurezolvarea lor, in timp ce in Romania abordarea estejustitiara.

In cursul zilei de vineri au aparut primele informatii potrivitcarora doua persoane, una fiind Amelia Antoniu, prim-solistaTeatrului National de Opereta "Ion Dacian", potrivit Mediafax.

Ministrul Radu Berceanu l-a demis vineri pe directorulSpitalului CFR 2, Constantin Tanase, conform aceleiasi surse.Spitalul se afla din punctul de vedere administrativ subordonatMinisterului Transporturilor, iar din punctul de vedere medical,raspunde Ministerul Sanatatii.

Ministerul Sanatatii a inceput o ancheta la Spitalul CFR 2, iarsectiile de ginecologie, neonatologie si blocul operator au fostinchise inca de vineri, potrivit Mediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO