Bănci și Asigurări

Florin Georgescu, BNR: Suntem pe ultimul loc în UE la intermedierea financiară, dar indicatorii de soliditate financiară şi profitabilitate ai băncilor din România sunt peste mediile UE

Florin Georgescu, BNR: Suntem pe ultimul loc în UE la...

Autor: Claudia Medrega

26.04.2024, 00:07 3728

Băncile au spaţiu să susţină creditarea şi, implicit, creşterea intermedierii financiare, prin găsirea unor soluţii, inclusiv de reducere a costului creditelor, în special pentru investiţii, reiese din declaraţiile lui Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

El a explicat că suntem pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE) în privinţa intermedierii financiare, în timp ce indicatorii de soliditate financiară ai băncilor din România, precum şi cei de profitabilitate se află peste mediile de la nivelul UE, astfel că băncile pot gestiona bine eventualele evoluţii nefavorabile externe şi au resurse de capital şi lichiditate pentru a continua creditarea economiei reale.

România a coborât în ultimii ani la coada Uniunii Europene în ceea ce priveşte intermedierea financiară, evaluată atât prin raportarea creditelor la PIB, cât şi prin raportarea activelor la PIB.

„Există spaţiu ca băncile să sprjine intermedierea financiară prin găsirea de soluţii, inclusiv în vederea reducerii costului creditelor, îndeosebi în domeniul investiţiilor, precum autorităţile statului au găsit soluţii prin programele de tipul IMM Invest”, a menţionat recent prim-viceguvernatorul BNR.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO