Companii

Scandal în sănătate: ministrul şi şeful CNAS nu se pun de acord pe criteriile de internare

 Scandal în sănătate: ministrul şi şeful CNAS nu se pun de acord pe criteriile de internare

Foto: Octav Ganea

Autor: Elvira Gheorghita - Mediafax

31.05.2011, 17:44 306

Ministrul Sănătăţii a decis să scoată din norme criteriile deinternare şi are dreptul să facă acest lucru, chiar dacă au existatdisensiuni pe această temă, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX,preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, LucianDuţă.

"Ministrul Sănătăţii a decis să scoată aceste criterii. Chiardacă au existat disensiuni pe acest subiect, este dreptul luisuveran de a face acest lucru", a spus preşedintele CNAS.

El a precizat anterior că proiectul cu normele de aplicare acontractului cadru privind acordarea asistenţei medicale a fostdepus la MS din martie, astfel că puteau fi făcute modificări,subliniind că ministerul poate schimba orice, întrucât esteinstituţia care aprobă forma finală.

"Proiectul cu normele privind acordarea asistenţei medicale aufost transmise de către CNAS la MS din martie. Aşadar, ele au fostcunoscute de către oficialii ministerului", a susţinut preşedinteleCNAS, care a adăugat că aceste criterii au fost făcute în baza unuiact semnat de către Ministerul Sănătăţii şi Banca Mondială.

Preşedintele CNAS, Lucian Duţă, şi ministrul Sănătăţii, AttilaCseke, au fost la Palatul Victoria. După discuţiile de la Guvern,Cseke Attila a declarat că principalul subiect discutat a fostfinanţarea spitalelor în urma clasificării şi că normele lacontractul cadru vor fi semnate fără criteriile de internarepropuse de CNAS.

CNAS a elaborat un proiect care prevede că internările înspitale vor fi realizate din 1 iunie cu respectarea unor criteriistabilite de normele la contractul cadru privind acordareaasistenţei medicale în 2011-2012.
Unul dintre aceste criterii este pierderea subită a cunoştinţei,care include comă sau incapacitate de răspuns la stimuli, schimbareacută în starea de conştientă a pacientului şi pierdereacunoştinţei ca urmare a traumelor, mai puţin dezorientare sauconfuzie.

Ministerul Sănătăţii a comunicat însă că nu este de acord cunoile criterii de internare în spitale, pe care le considerănerealiste şi imposibil de aplicat.

Cseke Attila a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu va aprobacriteriile de internare propuse de CNAS, mai ales că există unordin al MS din 2007 care funcţionează foarte bine, şi că proiectulCNAS, postat pe site-ul instituţiei de câteva zile, nu estedefinitivat, iar criteriile la internare vor fi schimbate.

Sursa tabel: Proiect de norme lansat în dezbatere publică pe site-ulCNAS

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO