Eveniment

Ministerul introduce tichetele de sanatate anul viitor

31.08.2009, 18:58 64

Ministerul Sanatatii ar putea introduce tichetele de sanatate incepand de anul viitor, cand intra in vigoare legislatia cu privire la procesul de descentralizare, daca sondajele ministerului vor arata ca populatia va intelege despre ce este vorba.

„Daca exista un grad mare de acceptabilitate, o sa introducem coplata, daca nu exista inca, vom mai fi cu el in dezbatere publica. Oricum, in cel mai rau caz il vom introduce incepand cu 1 ianuarie 2010, odata cu tot mecanismul de descentralizare", a spus Ion Bazac, ministrul sanatatii, intr-un interviu acordat Mediafax. Potrivit propunerilor ministerului, aflate pana astazi in dezbatere publica, taxa ar urma sa fie de 5 lei pentru o consultatie la medicul de familie si de 10 lei la medicul specialist, ca urmare a unor clauze ale acordului semnat de Romania cu FMI si Banca Mondiala. Plata se va face sub forma tichetului de sanatate, iar suma maxima platita de o persoana nu va putea fi mai mare de 600 de lei (140 de euro) pe an.

Ministerul estimeaza ca o contributie medie va fi de aproximativ 350 de lei pentru un pacient, ceea ce va scoate din buzunarele romanilor aproximativ 700 de milioane de lei (162 de milioane de euro).

„Se intampla ca acest final de an sa fie intr-adevar mai greu. Bugetul, din pacate, are niste deficiente foarte mari la asigurarile sociale de sanatate in legatura cu colectarea. Acesta este, in momentul asta, intre 12 si 15% mai mica. Si atunci sigur ca acordul cu Fondul Monetar spune ca primim in fondul de asigurari banii pe care ii colectam", a mai spus ministrul pentru Mediafax.

O alta masura propusa de Bazac se refera la introducerea sistemului de factoring care va permite distribuitorilor sa-si recupereze mai rapid banii, scontand facturile catre banci. Potrivit reprezentantilor ministerului, costurile cu factoring vor fi suportate de distribuitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO