Internarea în spitale a încins spiritele între decidenţi

Autor: Ioana David 31.05.2011

Internările în spitalele româneşti, una dintre principalele probleme ale sis­te­mu­lui sanitar, au ajuns subiect de dis­pută între Ministerul Sănătăţii şi Casa Na­ţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), după ce pri­ma instituţie a respins propunerile pe acest subiect lansate în dezbatere publică de către a doua.

Practic, noile reglementări includ 12 cri­terii de internare pentru pacienţii de ur­gen­ţă, în condiţiile în care prevederile actuale prevăd, conform Mediafax, opt cri­terii de internare pentru pacienţii de ur­genţă.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în 2009 au existat 4,8 milioane de internări, în creştere comparativ cu nivelul de 4,7 milioane din 2008. În urmă cu doi ani existau 138.000 de paturi de spital şi 50.400 de medici. CNAS, organismul care finan­ţea­ză sistemul sanitar, a alocat pentru spi­tale 7,2 mld. lei (1,7 mld. euro) în acest an din fon­dul său total de 16,5 mld. lei (3,9 mld. euro).

În final, în urma unor discuţii avute la Guvern, autorităţile au decis să nu mai in­troducă noile criterii de internare în norme.

"Ministrul Sănătăţii a decis să scoată aceste criterii. Chiar dacă au existat disensiuni pe acest subiect, este dreptul lui suveran de a face acest lucru", a spus Nicolae Lucian Duţă, preşedintele CNAS.

Potrivit datelor Mediafax, CNAS este în subordinea Guvernului, dar în coordonarea Ministerului Sănătăţii. La începutul lunii aprilie Senatul a votat pentru CNAS sub controlul Parlamentului.

Normele au fost incluse în contractul cadru aferent anului 2011-2011, document care stabileşte condiţiile de funcţionare pen­tru spitale, cabinetele medicilor de familie, dar şi cum furnizorii privaţi pot intra în relaţie con­tractuală.

Deşi ar putea să pară doar o discuţie tehnică, miza din spatele noilor norme este mult mai mare deoarece Guvernul s-a angajat în faţa FMI să reducă cu 10% internările din spitalele româneşti. Nu este clar însă dacă noile norme ar fi putut creşte de fapt numărul internărilor.

În trecut, ministrul sănătăţii a spus că România se numără printre primele state din Europa din punctul de vedere al nu­mărului de internări. Spitalele sunt in­te­resate de creşterea numărului de internări deoarece în acest fel sunt finanţate.