Business Internaţional

În cea mai importantă scrisoare din ultimii 50 de ani, Buffett va indica viitorul companiei de 400 de mld. $

Warren Buffett, preşedintele Berkshire Hathaway: „Dacă nu rezişti să priveşti cum acţiunile pe care le deţii pierd peste 50% din valoare fără a fi cuprins de panică, atunci nu ai ce căuta pe bursă.“

Warren Buffett, preşedintele Berkshire Hathaway: „Dacă nu rezişti să priveşti cum acţiunile pe care le deţii pierd peste 50% din valoare fără a fi cuprins de panică, atunci nu ai ce căuta pe bursă.“

Autor: Sebastian Tănase

05.02.2015, 00:04 2451
Warren Buffett, preşedintele şi CEO-ul legendarului holding Berkshire Hathaway, va publica luna aceasta cea mai importantă scrisoare din istoria de 50 de ani a uneia dintre cele mai valoroase companii americane, cu active de aproape 400 de miliarde de dolari. Acţionarii vor căuta în documentul aniversar indicii despre strategia de viitor a companiei, iar investitorii eventuale ponturi date de „oracolul din Omaha“ despre posibile plasamente.

Buffett şi partenerul său de afaceri Charlie Munger le adresează acţionarilor Berkshire în fiecare an, începând cu 1965, o scrisoare mo­rali­zatoare, dar cea de anul acesta este deo­sebită deoarece va fi de interes pentru per­soane variind de la studentul la ştiinţe eco­no­mice la cei mai mari manageri de fonduri de inves­tiţii, scrie Financial Times. 

Cel mai important rol al scrisorii va fi acela de liant care ţine Berkshire Hathaway închegat. Buffet şi Munger, care împreună au o vârstă cumulată de 175 de ani, îşi vor prezenta separat opiniile şi experienţele despre lungul drum pe care Berkshire Hathaway l-a parcurs în ultimii 50 de ani cât şi despre evoluţia companiei pe următorii 50 de ani, atunci când aceştia nu se vor mai afla la conducere.

„Cel mai important lucru pentru Warren Buffett este modul în care va fi administrată Berkshire Hathaway astfel încât să genereze în continuare valoare pentru acţionari. Cred că aceasta va fi cea mai importantă scrisoare de până acum“, a afirmat Jay Gelb, analist la Barclays. Scrisorile anuale publicate de Buffett încă din 1965 conţin îndemnul de a nu îndatora excesiv companiile şi a nu plăti dividende, principiu util împotriva factorilor externi care solicită schimbarea şi care vor fi greu de ignorat de către succesorii lui Buffett.

„Indiferent de cine îl va înlocui, acesta nu va avea niciodata autoritatea sau credibilitatea lui Warren Buffett. În măsura în care acesta poa­te lăsa texte scrise, reguli sau principii, va fi folositor pentru succesorul lui“, a spus Larry Cun­ningham, autorul antologiilor adno­tate ale scrisorilor.

Asemenea fortificări ar putea fi necesare de­oarece tot mai mulţi activişti ai fondurilor mu­tuale cer divi­za­rea compa­ni­ilor, mărirea gra­dului de înda­to­ra­re, di­mi­nua­rea nivelului in­ves­tiţiilor sau generarea de lichidităţi pentru acţio­nari – îndemnuri total opuse ideilor lui Buffet.

De altfel, cei care urmăresc evoluţia Berkshire susţin că zvonurile referitoare la divizarea companiei după plecarea actualei conduceri rămân pure speculaţii, iar compania va continua să crească.

Între timp, acţiunile Berkshire Hathaway au încheiat anul trecut în creştere cu 25%, în parte datorită orientării companiei spre economia americană care dă semne concrete de revenire. 

„Mă întreb tot timpul, când Buffett nu va mai fi acolo în ce direcţie se vor duce acţiunile? Nu avem cum să ştim, s-ar putea duce în sus din cauză că ar putea fi mai valoroasă divizată sau ar putea scădea pe motivul că nu mai există o persoană care să poată face ce a facut el.“, a afirmat CEO-ul Carlyle Group, David Rubenstein.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO