Business Internaţional

Guvern nou, aceleaşi probleme: Atena mai are bani doar pentru 20 de zile

Grecia nu a scăpat de probleme: banii îi mai ajung doar 20 de zile şi riscă din nou să nu primească tranşa de la UE şi FMI

Foto: Shutterstock

Autor: Alexandru Matei

22.11.2011, 16:16 936

Uniunea Europeană a avertizat Grecia că dacă liderii politici ai ţării nu dau asigurări scrise că vor susţine reformele cerute de creditorii ţării, tranşa de 8 miliarde de euro de care ţara are atâta nevoie nu va fi eliberată, iar Atena va rămâne fără bani în termen de 20 de zile, scrie The Wall Street Journal.

Impasul a survenit pe fondul refuzului liderului conservator al partidului Noua Democraţie Antonis Samaras de a semna acordul pentru că se teme că electoratul va privi acest lucru drept o trădare pentru că a promis că va renegocia termenii ajutorului extern atunci când va ajunge la putere.

"Mai sunt bani pentru 20 de zile", a spus un oficial guvernamental elen. "Fără tranşă vom intra în incapacitate de plată a unor obligaţiuni în valoare de 2,8 miliarde de euro în decembrie şi nu vom putea plăti pensiile şi salariile. Problema este foarte serioasă şi trebuie rezolvată săptămâna aceasta".

Un diplomat european a spus că noul premier grec Lucas Papademos a fost avertizat cu privire la acest lucru în cadrul unei întâlniri cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso şi cu preşedintele Consiliului European Herman Van Rompuy de ieri.

Papademos conduce un guvern de coaliţie susţinut de fostul partid de guvernământ Pasok, de Noua Democraţie şi de partidul naţionalist LAOS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO