Business Internaţional

Grecia importă petrol din Iran, pentru că alţi furnizori se tem că ţara ar putea intra în faliment

Autor: Marius Oncu

13.11.2011, 16:32 303

Grecia se bazează pe Iran pentru cea mai mare parte a necesarului de petrol, deoarece traderii au renunţat să mai aprovizioneze ţara, iar băncile refuză să asigure finanţare ca urmare a temerilor că statul elen va intra în faliment, transmite Reuters.

Potrivit traderilor, Grecia a apelat la Iran pe post de furnizor de ultimă instanţă, în pofida presiunilor tot mai mari din partea SUA şi UE pentru reducerea comerţului cu Iranul, parte a campaniei împotriva programului nuclear al Teheranului.

Oprirea aproape totală a tranzacţiilor petroliere cu Grecia, care are patru rafinării, arată cum ar putea fi afectat comerţul în Europa din cauza deficitului de încredere cauzat de criza dzatoriilor suverane.

"Companii ca a noastă nu pot face afaceri cu ei. Există prea mult risc. Poate traderii independenţi sunt dispuşi", a spus un trader de la o mare companie petrolieră internaţională.

Un al doilea trader a declarat că deşi nu au avut probleme cu plăţile din partea grecilor, riscul este prea mare.

"Departamentul nostru de finanţe tocmai a refuzt o tranzacţie cu ei. Nu este vorba că nu ar fi plătit. Este doar o măsură de precauţie", a spus un trader de la o companie implicată în tranzacţii cu materii prime.

La reticenţa traderilor se adaugă şi precauţia băncilor de a finanţa tranzacţii în Grecia.

"Nu am găsit nicio bancă disponibilă să ne finnaţeze. Nicio bancă nu vrea să finanţeze o tranzacţie cu grecii. Am ratat nişte oportunităţi bune", a spus un al treilea trader.

Peste două treimi din traderii europeni contactaţi de Reuters au afirmat că lipsa finanţărilor bancare a forţat Greciasă oprească achiziţiile de petrol din Rusia, Azerbaidjan şi Kazahstan în ultimele luni.

Grecia, care nu extrage petrol, depinde de importuri, iar anul trecut a cumpărat 46% din necesarul de petrol din Rusia şi 16% din Iran. Arabia Suadită şi Kazahstanul au furnizat câte 10% fiecare, Libia 9% şi Irak 7%, potivit datelor UE.

"Nu fac niciun secret când vorbeşti cu ei din faptul că supravieţuiesc cu petrol iranian, deoarece alţii pur şi simplu nu vor să le vândă în actualul climat", a spus un trader.

Compania petrolieră Hellenic Petroleum, cea mai mare din Grecia, a negat că ar avea dificultăţi în achiziţia de petrol şi a refuzat să comenteze asupra surselor de aprovizionare. Compania Motor Oil, pe locul al doilea în Greciadupă capacitatea de rafinare, a refuzatsă comenteze.

Date obţinute de Reuters arată că patru cargouri au transportat petrol provenind din Orientul Mijlociu către Greciaîn septembrie, iar în octombrie trei. Traderii afirmă că toate transportau petrol iranian, iar în noiembrie urmează altele.

"Iranul este singurul care ar putea lucra «pe credit» în acest moment, având în vedere dificultăţile ţării în a vinde petrol", a declarat un trader.

Importurile de petrol iranian în Statele Unite este supus sancţiunilor, dar este încă legal în Europa şi Asia. UE a anunţat, în această săptămână, că analizează introducerea de sancţiuni împotriva Iranului în câteva săptămâni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO