Business Internaţional

Epoca "vacilor grase" a apus. China, cel mai mare deţinător de obligaţiuni americane din lume, cere socoteală SUA

Epoca "vacilor grase" a apus. China cere socoteală SUA

Autor: Iulian Anghel

06.08.2011, 16:27 11784

Nu trebuie să fii Moise prooroceşti că ceişapte ani ai "vacilor grase" au apus şi vin anii "vacilor slabe''.Acum că SUA au pierdut "triplul A", China consideră căare dreptul că să ceară "Statului federal să atace problemastructurală a datoriei".

Agenţiaoficială de presă China Nouă este vârful de lanceal "atacului" chinez.
China,care de mai mulţi ani a luat lecţii de politică economicăde la americani, în principal în materie de schimburicomerciale, se răzbună. Beijingul, cel mai mare deţinător deobligaţiuni americane din lume - peste 1.100 mld. dolari -estimează de acum înainte că "are toate drepturile să ceară SUA săatace problema structurală a datoriei."
China Nouă,estimează că S&P nu a făcut decât săconfirme "oribilul adevăr", acela care a fost pus în lumină deagenţia de rating chineză Dangong care a degradat triplul Aamerican chiar în ajunul acordului încheiat între democraţi şirepublicani (1 august) pentru creşterea plafonului datoriei.

Potrivit Dangong, "zilele încare SUA împovărate de datorii puteau cu uşurinţă să risipeascăcantităţi infinite de împrumuturi din străinătate par încheiate(...) Pentru a-şi lecui dependenţa de datorii, SUA trebuie sărestabilească principilul bunului simţ potrivit căruia trebuie săcheltuieşti atât cât ai".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO