Epoca "vacilor grase" a apus. China, cel mai mare deţinător de obligaţiuni americane din lume, cere socoteală SUA

Autor: Iulian Anghel 06.08.2011

Nu trebuie să fii Moise prooroceşti că cei şapte ani ai "vacilor grase" au apus şi vin anii "vacilor slabe''. Acum că SUA au pierdut "triplul A", China consideră că are dreptul că să ceară "Statului federal să atace problema structurală a datoriei".

Agenţia oficială de presă China Nouă este vârful de lance al "atacului" chinez.
China, care de mai mulţi ani a luat lecţii de politică economică de la americani, în principal în materie de schimburi comerciale, se răzbună. Beijingul, cel mai mare deţinător de obligaţiuni americane din lume - peste 1.100 mld. dolari - estimează de acum înainte că "are toate drepturile să ceară SUA să atace problema structurală a datoriei."
Retrogradarea ratingului SUA: Secolul 21 in finantele mondiale incepe de astazi
China Nouă, estimează că S&P nu a făcut decât să confirme "oribilul adevăr", acela care a fost pus în lumină de agenţia de rating chineză Dangong care a degradat triplul A american chiar în ajunul acordului încheiat între democraţi şi republicani (1 august) pentru creşterea plafonului datoriei.

Potrivit Dangong, "zilele în care SUA împovărate de datorii puteau cu uşurinţă să risipească cantităţi infinite de împrumuturi din străinătate par încheiate (...) Pentru a-şi lecui dependenţa de datorii, SUA trebuie să restabilească principilul bunului simţ potrivit căruia trebuie să cheltuieşti atât cât ai".