Business Internaţional

Creşteri puternice pe bursele din Europa după ce UE a interzis tranzacţiile short-sell

Creşteri puternice pe bursele din Europa după ce UE a interzis tranzacţiile short-sell

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

12.08.2011, 14:16 1979

Bursele europene sunt în urcare puternică, datorită aprecierii acţiunilor bancare în urma interzicerii tranzacţiilor de tip vânzare în lipsă (short-selling) cu titluri ale companiilor financaire pe pieţele din Franţa, Italia, Spania şi Belgia, transmite Reuters.

Indicele european de referinţă FTSEurofirst 300 a urcat cu 2,5% până la ora 9:56 GMT (12:56 ora României), în timp ce indicele bancar Stoxx Europe 600 a avansat cu 2,9%.

"Combinată cu avântul pozitiv pe care l-am văzut recent, (interdicţia pe short-selling, n.r.) ar putea asigura un final de săptămână mai puţin dramatic. Traderii sunt însă încă nervoşi, aşa că orice ştire negativă ar putea speria iar pieţele", a comentat pentru agenţia Bloomberg un analist al IG Markets Melbourne.

Franţa, Spania, Italia şi Belgia au impus interdicţii, temporare sau pe perioadă nedeterminată, pe tranzacţiile de tip vânzare în lipsă cu acţiunile companiilor financiare, pentru a stabiliza pieţele după deprecieri puternice ale acţiunilor băncilor franceze în ultimele zile în urma unor zvonuri neverificate şi dezminţite oficial.

Printre motivele invocate de autorităţi pentru interdicţie se numără "restricţionarea beneficiilor care pot fi câştigate prin răspândirea de zvonuri false".

Un alt factor pozitiv este anunţarea unei întâlniri între preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel, care vor discuta marţi despre criza datoriilor de stat.

Potrivit datelor anunţate vineri, economia franceză a stagnat în trimestrul al doilea, analiştii estimând o creştere de 0,3%, iar producţia industrială din zona euro a scăzut cu 0,7% în iunie, economiştii anticipând o stagnare. Investitorii aşteaptă date economice şi din SUA, unde urmează să fie publicate rapoarte privind vânzările retail şi încrederea consumatorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO