Business Internaţional

UE interzice tranzacţiile short-sell în patru ţări pentru a proteja bursele de zvonuri

UE interzice tranzacţiile short-sell în patru ţări pentru a proteja bursele de zvonuri

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

12.08.2011, 10:28 2171

Uniunea Europeană a interzis, începând de vineri, vânzarea în lipsă a acţiunilor unor companii financiare (short-selling - n.red.) pe bursele din patru ţări, pentru a consolida încrederea din pieţe, afectate în ultimele zile de zvonuri şi de costuri de credit tot mai mari, transmite Reuters.



Detaliile interdicţiei variază de la o ţară la alta - Franţa, Italia, Spania şi Belgia, se arată într-un comunicat transmis joi seară de Autoritatea Europeană a Valorilor Mobiliare şi Pieţelor, EMSA.



Pieţele europene au reacţionat de multe ori în ultimul an la zvonuri privind situaţia financiară şi nevoile de finanţare ale statelor din zona euro cu datorii mari. În ultimele zile, speculaţii privind unele dintre cele mai mari bănci europene au determinat mişcări abrupte pe burse, ştergând miliarde de euro din valoarea de piaţă a unor instituţii de credit.


Indicele bursier al băncilor europene a scăzut cu 37% din februarie, când a atins maximul acestui an, şi a atins joi minimul ultimelor 28 de luni. Indicele a pierdut 17% numai în luna august.

Personalităţi din industria financiară şi din mediul academic pun sub semnul întrebării eficacitatea interzicerii vânzărilor în lipsă.

"Este o măsură către care se îndreaptă politicienii când nu mai au nicio armă în arsenal. Nu face decât să toarne nisip în urechile pieţei şi să semnaleze lumii întregi că liderii nu au nicio idee despre ce se întâmplă", comentează James Angel, profesor asociat specializat pe reglementarea pieţelor financiare la Şcoala de Business McDonough a Universităţii Georgetown din Washington DC.

EMSA notează că vânzările în lipsă, aşa-numitele tranzacţii de tip short-sell, combinate cu reacţia pieţei la zvonuri dau naştere unei strategii "evident abuzive".

"Astăzi, unele autorităţi au decis să impună sau să extindă interdicţii pe vânzările în lipsă. Au luat această măsiră pentru a restricţiona beneficiile care pot fi câştigate de pe urma răspândirii unor zvonuri false sau pentru a ajunge la un mediu regulatoriu uniform", se spune în comunicatul agenţiei europene.

Într-o tranzacţie de acest tip, un trader vinde acţiuni luate cu împrumut sperând că valoarea acestora va scădea înainte să fie nevoit să cumpere pentru a le returna. Diferenţa de preţ reprezintă profitul acestuia. Criticii afirmă că astfel de practici încurajează speculaţiile şi coboară preţul acţiunilor, determinând o panică ce se alimentează singură, în timp ce susţinătorii consideră că păstrează corectitudinea şi menţine lichiditatea.

Franţa a decis să interzică vânzările în lipsă pe 11 acţiuni timp de 15 zile. Spania va proteja 16 acţiuni, tot pentru 15 zile. Belgia a interzis acest tip de tranzacţii pe patru acţiuni financiare pe perioadă nedeterminată, în timp ce detaliile măsurii luate de autorităţile italiene nu sunt încă disponibile.

Printre băncile incluse pe lista acţiunilor protejate se numără BNP Paribas, Societe Generale, Santander şi BBVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO