Business Internaţional

Cum un articol de scandal aproape a doborât una dintre cele mai mari bănci franceze

Cum un articol de scandal aproape a doborât una dintre cele mai mari bănci franceze

Foto: AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

11.08.2011, 19:38 5568

În panica de miercuri de pe burse, acţiunile Societe Generale au scăzut cu până la 21%. La baza isteriei a stat, printre altele, un articol apărut duminică în tabloidul britanic Daily Mail, în care se profetiza sfârşitul lumii pentru banca franceză.

Articolul, semnat de doi jurnalişti, prezintă Societe Generale ca fiind în "pragul falimentului după pierderile groaznice înregistrate din cauza expunerii la datoriile Greciei", notează Le Figaro. Afirmaţii asemănătoare sunt făcute şi despre banca italiană UniCredit.

Jurnaliştii scriu, de asemenea, că premierul britanic David Cameron "şi-a întrerupt vacanţa nopatea trecută (sâmbătă) pentru a discuta situaţia cu Nicolas Sarkozy, preşedintele francez", informaţie neconfirmată dar regăsită în mai multe ziare franceze.

Articolul, preluat de fluxurile de informaţii online, precum cel al CNN, a fost citat pe numeroase forumuri, copiat pe bloguri, iar până luni a făcut ca maşina de zvonuri să duduie. Miercuri, unii investitori erau convinşi că Societe Generale se află într-o stare atât de proastă că va trebui salvată de stat. Anunţul unei reuniuni de urgenţă a cabinetului de la Paris a dat credibilitate zvonurilor, având pe burse efectul unei bombe. Efectul a fost amplificat de lipsa de comunicare din partea conducerii băncii franceze.

Abia miercuri seara Societe Generale a denunţat zvonurile şi a cerut autorităţilor franceze deschiderea unei anchete, iar Daily Mail a deminţit informaţiile din articol.

"Recunoaştem că nu este adevărat şi ne cerem scuze pentru orice necaz adus", menţionează publicaţia.

Societe Generale a asigurat că are o situaţie financiară sănătoasă şi expuneri limitate la statele cu probleme de la periferia zonei euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO