Business Internaţional

Atac extrem de vehement al guvernatorului Băncii Franţei: Agenţiile de rating şi-au pierdut complet orice raţiune! De ce nu retrogradeaza Anglia, care stă mai prost ca noi?

Guvernatorul Băncii Franţei: Agenţiile de rating şi-au pierdut complet orice raţiune ! De ce nu retrogradeaza Anglia, care stă mai prost ca noi?

Autor: Radu Racu

15.12.2011, 16:44 1741

Guvernatorul băncii centrale a Franţei a lansat joi un atac de o vehemenţă fără precedent la adresa agenţiilor de rating, înaintea unei aşteptate retrogradări, numindu-le "iraţionale şi de neînţeles", scrie Financial Times.

Chrystian Noyer, preşedintele Băncii Franţei, a declarat că retrogradarea ratingului triplu A deţinut de Franţa nu este justificată, adăugând că agenţiile ar trebui să înceapă cu Marea Britanie daca vor să descallifice o ţară cu notă maximă, pentru că englezii au o datorie mai mare, o inflaţie mai ridicată şi o creştere economică mai slabă decât cea a Hexagonului.

"Agenţiile de rating au devenit iraţionale. Lansează ameninţări, deşi statele zonei euro au luat măsuri ferme şi pozitive ... o scădere a creditului nu mi se pare fundamentată pe baze economice, a afirmat Noyer într-un interviu pentru presa locală.

Degradarea ratingului francez care permite Parisului să se împrumute la costuri avantajoase pe pieţe "nu ar fi o veste bună, desigur, dar nici nu ar fi un cataclism", scrie Le Monde în ediţia de astăzi, citând un interviu acordat de ministrul francez de externe Alain Jupee, publicaţiei economice Les Echos: "Statele Unite au pierdut triplul A, dar continuă să se împrumute pe pieţe în condiţii bune. "

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO