Special

Europa austerităţii: măsurile care i-au forţat pe europeni să strângă cureaua în ultimul an şi jumătate

Europa austerităţii: măsurile care i-au forţat pe europeni să strângă cureaua în ultimul an şi jumătate

Autor: Alexandru Stefan Matei

14.12.2011, 20:34 589

Măsurile de austeritate au fost cuvântul de ordine în Europa în ultimul an şi jumătate, iar impactul acestora, completat de criza datoriilor de stat, începe să îşi pună amprenta asupra economiilor. Italia este ultima ţară care a intrat în acest joc al austerităţii, forţată de situaţia tot mai proastă în care se află pe pieţele financiare, unde dobânzile cerute de investitori sunt la valori maxime.

Dintre toate ţările din Uniunea Europeană, Grecia a luat cele mai multe măsuri, în valuri succesive începând cu luna februarie a anului 2010. Nici România nu a fost ocolită, fiind nevoită să ia, la îndemnul Fondului Monetar Internaţional măsuri dure.

"Măsurile care au fost luate de Guvernul României sunt aproape de neimaginat în Europa de Vest. Îşi poate cineva imagina ca în Germania şi Franţa guvernul să spună: «Trebuie să reducem salariile din sectorul public cu 25%»? Şi în acelaşi timp să majoreze singura taxă care loveşte pe toată lumea, TVA? Iar asta s-a întâmplat fără o singură zi de grevă", descrie Andreas Treichl, şeful Erste, situaţia pe care a trebuit să o îndure românii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO