Business Internaţional

Le Monde: Franţa se pregăteşte pentru pierderea ratingului AAA

Le Monde: Franţa se pregăteşte pentru pierderea ratingului triplu A

Autor: Iulian Anghel

15.12.2011, 16:21 685

Guvernul francez pare că pregăteşte de acum înainte scena pentru pierderea ratingului triplu A, înmulţindu-şi anunţurile care vizează să minimalizeze importanţa unei ipoteze prezentate până mai ieri drept catastrofică.

Degradarea ratingului francez care permite Parisului să se împrumute la costuri avantajoase pe pieţe "nu ar fi o veste bună, desigur, dar nici nu ar fi un cataclism", scrie Le Monde citând un interviu acordat de ministrul francez de externe Alain Jupee, publicaţiei economice Les Echos: "Statele Unite au pierdut triplul A, dar continuă să se împrumute pe pieţe în condiţii bune."

Punând cap la cap aceste declaraţii cu cele făcute de preşedintele Nicolas Sarkozy într-un interviu pentru Le Monde ("pierderea ratingului maxim nu va fi un lucru insurmontabil") publicaţia în cauză trage concluzia că administraţia pregăteşte terenul chiar pentru acest scenariu. Mai mult, arată jurnaliştii de la Le Monde, la câteva ore după interviul lui Jupee din Les Echos, o ziaristă de la France Inter a postat pe Twitter anunţul că pierderea ratingului maxim al Franţei ar fi iminentă şi că ar urma să aibă loc în noaptea de miercuri spre joi. Informaţia a fost comentată mult, dar nu a fost dezminţită oficial, arată Le Monde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO