Business Internaţional

Aroganţa maximă a agenţiilor de rating: refuză să îşi ceară scuze pentru rolul jucat în declansarea crizei

Aroganţa maximă a agenţiilor de rating: refuză să îşi ceară scuze pentru rolul jucat în declansarea crizei

Autor: Alexandru Stefan Matei

08.03.2012, 12:19 1442

Reprezentanţii Moody's şi Standard & Poor's, două dintre cele mai importante agenţii de rating din lume, au preferat să nu îşi ceară scuze pentru pierderile suferite de investitori ca urmare a faptului că agenţiile de rating nu au fost capabile să observe semnele crizei ce stătea să se nască în sectorul creditelor subprime din Statele Unite, scrie The Telegraph.

Frederic Drevon, director al Moody's s-a limitat la a spune că firma pe care o conduce "nu a fost mulţumită" de ratingurile pe care le-a acordat produselor financiare asociate cu piaţa ipotecară din SUA.

Dominic Crawley, directorul diviziei de rating pentru servicii financiare în cadrul Standard & Poor's, a declarat că agenţia "şi-a exprimat regretul" că viziunea asupra pieţei subprime nu a fost conformă cu realitatea.

Paul Taylor, şeful Fitch, a spus că "şi-a cerut scuze" în ceea ce priveşte tranzacţiile financiare structurate.

Oficialii celor trei agenţii de rating au fost convocaţi în faţa parlamentarilor britanici şi au încercat să minimizeze implicarea acestei industrii în generarea crizei financiare şi au declarat că investitorii ar trebui să îşi fundamenteze deciziile pe baza mai multor opinii şi informaţii, nu doar pe cele date de agenţiile de rating.

"Ratingurile sunt simple opinii. Sunt o parte importantă a informaţiilor aflate la dispoziţia pieţelor şi a investitorilor, dar mai sunt şi alte surse relevante de informaţii care pot ajuta la luarea de decizii", a spus Crawley.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO