Eveniment

Comentariile presei străine, ale agenţiilor de rating şi băncilor străine

Comentariile presei străine, ale agenţiilor de rating şi băncilor străine
07.02.2012, 00:02 109

Presa străină şi analiştii financiari au comentat schimbările politice de la Bucureşti insistând pe nemulţumirea populaţiei faţă de austeritate, dar şi pe faptul că România este într-o situaţie relativ bună.

FT: Demisia lui Emil Boc s-ar putea dovedi o manevră politică a lui Traian Băsescu

Demisia premierului Emil Boc s-ar putea dovedi o "manevră politică disperată" orchestrată de preşedintele Traian Băsescu, scrie blogul Financial Times, într-un material cu titlul "România: Băsescu aruncă zarurile".

"Premierul României, Emil Boc, a demisionat luni, fiind liderul politic din Uniunea Europeană ce devine cea mai recentă victimă a crizei economice, primul din estul Europei", scrie blogul FT.

"Băsescu l-a numit în funcţia de premier interimar pe actualul ministru al justiţiei, Cătălin Predoiu. Dar, dat fiind că Predoiu este singurul politician independent din Guvern, este puţin probabil să se afirme ca un nou lider capabil să reconstruiască susţinerea coaliţiei liberale, cu atât mai puţin să impună schimbări radicale", adaugă FT.

"Mai probabil este ca, în contextul apropierii alegerilor locale în vară şi a parlamentarelor, în noiembrie, politicienii din coaliţie să încerce să privească spre circumscripţiile electorale şi să se teamă de preţul politic pe care riscă să îl plătească din cauza reformelor nepopulare. Este posibil ca Boc să fi demisionat pentru că se săturase. Dar este mai probabil ca el şi Băsescu să încerce regruparea forţelor în perspectiva alegerilor. Noul prim-ministru ar putea reuşi acum să se distanţeze puţin de programul de austeritate. (...) Manevra i-ar permite lui Băsescu să demonstreze că este receptiv la solicitările opiniei publice", consideră Financial Times.

The Wall Street Journal: Boc demisionează pentru a proteja stabilitatea ţării

Primul-ministru Emil Boc a anunţat luni că va demisiona imediat alături de guvernul său pentru a proteja stabilitatea ţării. Boc a demisionat pentru "a detensiona" situaţia socială, făcând referire la săptămânile de proteste din România împotriva măsurilor de austeritate introduse în 2010.

Boc, care a devenit prim-ministru în 2008, a făcut apel la clasa politică scindată să dea dovadă de maturitate şi să voteze rapid un nou guvern. El şi-a apărat deciziile spunând că "acestea au fost dificile, dar că le-a luat de nevoie, nu pentru că a vrut acest lucru".

Reuters: Boc pleacă după ce românii au îndurat gerul de afară

Premierul României Emil Boc a demisionat luni după câteva săptămâni de proteste în întreaga ţară împotriva măsurilor de austeritate şi cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare.

Boc a fost nevoit să reducă salariile bugetarilor cu un sfert şi să majoreze TVA pentru a primi bani de la FMI.

Mii de români au îndurat gerul de afară în ultima lună pentru a protesta împotriva lui Boc şi a aliatului său, preşedintele Traian Băsescu.

BBC: Premierul Emil Boc pleacă după protestele anti-austeritate

Primul-ministru român Emil Boc a demisionat "pentru a detensiona situaţia politică şi socială" după o serie de proteste împotriva măsurilor de austeritate.

Deşi economia României a crescut anul trecut, guvernul a fost lovit de trei săptămâni de proteste.

Boc a redus salariile bugetarilor cu 25% şi a îngheţat pensiile, majorând în acelaşi timp TVA la 24% într-o ţară considerată a doua cea mai săracă din Uniunea Europeană.

Moody's: România va continua probabil să respecte acordul cu FMI şi UE

România va continua probabil reformele fiscale şi ajustările structurale iniţiate de fostul guvern, iar în acest caz demisia cabinetului condus de Emil Boc nu va influenţa ratingul de ţară, a afirmat analistul Moody's Atsi Seth.

Moody's urmăreşte situaţia politică din România de la începerea protestelor în urmă cu trei săptămâni şi a avertizat deja că problemele politice, precum demisia guvernului, ar putea amplifica incertitudinile legate de strategiile economice într-un an electoral, a declarat Seth pentru Mediafax.

Seth a notat în acest context că numirea tehnocratului Cătălin Predoiu (ca premier interimar - n. red.) arată că politicile guvernului vor respecta în continuare programul cu FMI şi UE.

"Principala noastră preocupare este legată de politici şi nu de o anumită compoziţie a guvernului. În consecinţă, vom monitoriza îndeaproape politicile şi aplicarea lor în următoarele săptămâni şi luni", a adăugat Seth.

FMI: Ne aşteptăm ca acordul să continue

Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat ieri pentru Reuters că Fondul se aşteaptă ca acordul cu România să continue după demisia premierului Emil Boc.

Fitch: Ţintele fiscale vor fi respectate

Analistul Fitch Ratings Gergely Kiss a afirmat pentru Mediafax că România va respecta, până la alegerile parlamentare, programul convenit cu FMI şi UE, inclusiv ţintele fiscale pentru acest an.

Erste Bank: Nu este motiv de creştere a costului finanţării

Analistul Juraj Kotian de la Erste Bank consideră că depunerea mandatului guvernului condus de Emil Boc nu este motiv de creştere a costurilor de finanţare ale României, atât timp cât va exista continuitate în privinţa cooperării cu FMI şi Comisia Europeană şi a consolidării fiscale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO