Burse - Fonduri mutuale

​Constantin Frăţilă arată cartonaşul galben conducerii SIF Transilvania

​Constantin Frăţilă arată cartonaşul galben conducerii SIF Transilvania

Fostul arbitru de fotbal Constantin Frăţilă deţine 1% din acţiunile SIF3

Autor: Adrian Cojocar

23.06.2011, 00:06 1348

Omul de afaceri Constantin Frăţilă din Constanţa, fost arbitruîn Divizia A de fotbal, care deţine circa 1% din acţiunile SIFTransilvania, se arată nemulţumit de rezultatele din ultimii aniale SIF Transilvania şi de modul cum este condusă societatea şidoreşte ca împreună cu alţi acţionari ai societăţii care îiîmpărtăşesc opiniile să strângă 5% din voturi cu scopul de aintroduce pe ordinea de zi a AGA mai multe propuneri pentru aîndrepta lucrurile.

"Au rezultate foarte proaste. Indicatorul de profit brut esteundeva la 4% din valoarea activului net. Păi în condiţiile acesteamai bine cumpăr certificate de trezorerie şi câştig 6,45%. Toţiacţionarii cu care am stat de vorbă au spus că administratorii SIFnu ar trebui să câştige bonusuri din vânzarea activelor pe carele-au moştenit de la stat, şi aici mă refer în principal la BRD. Dece SIF-ul a vândut BRD ca să cumpere Fondul Proprietatea este oaltă întrebare pe care mi-o pun", a declarat ConstantinFrăţilă.

El a propus printre altele ca administratorii SIF să justificede ce nu au înscris pe ordinea de zi a adunării generale anualepropunerea de majorare a dividendului de la 0,03 lei/acţiune la0,055 lei/acţiune şi cere anularea dividendului de 0,03 lei şiaprobarea unuia nou, de 0,06 lei/acţiune.

Totodată, Frăţilă doreşte ca administratorii SIF să-şi propunăprin buget de profit brut care raportat la valoarea activelorgestionate de societate să fie cel puţin egal cu randamentulcerificatelor de trezorerie. La activele de 1,5 mld. lei ale SIFTransilvania el propune ca ţintă un profit brut minim în acest ande 96,6 mil. lei. Pentru 2011 conducerea SIF şi-a propus realizareaunui profit brut de 82 mil. lei, în creştere cu 9,6% faţă decâştigul obţinut în 2010.

Constantin Frăţilă propune totodată plafonarea salariuluidirectorului general la nivelul de 17.500 de lei/lună, adică dedouă ori salariul primului ministru.

"Vi se pare corect ca eu, care sunt cel mai mare acţionar alsocietăţii, să nu ştiu ce salariu are directorul general? Când vinevorba despre asta spune că între atât şi atât, că şapte salariimedii sau că rămâne ca anul trecut. Eu cred că fiecare dintre ceişapte administratori ai SIF câştigă peste un milion de lei pe an",a precizat Constantin Frăţilă.

El mai propune redimensionarea organigramei societăţii, însensul creşterii eficienţei activităţii şi a actului deadministrare, atribuirea unei cote de participare la profit de 0%pe anul 2010 din cauza rezultatelor slabe şi transparenţaremuneraţiilor administratorilor SIF.

Omul de afaceri vrea ca reprezentanţii SIF Transilvania săredimensioneze personalul în vederea eficientizării societăţii încontextul actualei crize economice în sensul desfinţăriireprezentanţelor locale ale SIF care nu-şi justifică existenţa şiaprobarea unui salariu mediu pe societate care să nu depăşeascălimita de 2.500 de lei/lună.

Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, nu a putut ficontactat pentru comentarii.

Constantin Frăţilă a canditat în 2009 pentru funcţia deadministrator al SIF Transilvania însă nu a prins un loc înConsiliul de Administraţie al societăţii.

Potrivit declaraţiilor proprii, Frăţilă deţinea la finele anului2007 un portofoliu evaluat pe Bursă la 60 mil. euro. Între timpBursa a înregistrat o scădere puternică.

Familia Frăţilă deţine circa 40% din acţiunile firmei deconstrucţii Comcm Constanţa (CMCM) pe care a listat-o în urmă cudoi ani pe Bursă. Acţiunile pe care Frăţilă le deţine la Comcm şiSIF Transilvania sunt evaluate în prezent la 4,7 mil. euro.

SIF Transilvania vrea să-l tragă la răspundere laComcm

Reprezentanţii SIF Transilvania au introdus pe ordinea de zi a AGAde la firma de construcţii Comcm propunerea de pornire a acţiuniiîn răspundere împotriva administratorului Constantin Frăţilă.

Frăţilă a cerut să fie discutată în AGA de la Comcm corecţiavalorii activului net la valoarea justă la sfârşitul anului trecutşi corecţia rezultatului financiar al societăţii. El a mai propusca reprezentanţii Camerei Auditorilor Financiari să fie informaţiîn legătură cu neîndeplinirea sarcinilor de către auditorulfinanciar al societăţii, respectiv SC Ramibo Financial, despre carespune că a explimat o opinie neconformă cu realitatea referitor larezultatul net şi valoarea contabilă a societăţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO