Burse - Fonduri mutuale

SIF Transilvania: Avem nevoie de cel puţin 10 mil. euro pentru investiţii

SIF Transilvania: Avem nevoie de cel puţin 10 mil. euro pentru investiţii

Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania (SIF3): Nu vrem să fim prinşi pe picior greşit de oportunităţile care vor apărea pe piaţa de acţiuni în lunile următoare. Avem suficiente lichidităţi pentru plata dividendelor, însă resursele de investiţii nu sunt încă suficiente. Avem nevoie de cel puţin 10 milioane de euro pentru investiţii, dar şi pentru a participa la ofertele secundare de acţiuni anunţate pentru acest an.

Autor: Roxana Pricop

14.06.2011, 23:50 1161

Mihai Fercală, preşedintele SIF Transilvania (SIF3), spune căare nevoie de 10 milioane de euro pentru a nu fi prins pe piciorgreşit de oportunităţile de investiţii apărute pe piaţa de acţiunişi pentru a participa la oferta secundară de acţiuni derulată dePetrom.

SIF Transilvania a încheiat primele cinci luni din an cu unprofit net de 86,7 mil. lei (21,1 mil. euro), depăşind cu 27,5%câştigul bugetat pentru întreg anul 2011. La finele lunii mai,societatea avea active în portofoliu în valoare de 1,52 mld. lei(370 mil. euro) provenind de la un număr de 248 de societăţi, înuşoară creştere faţă de finele anului trecut, când averea SIF-uluise ridica la 1,506 mld. lei (358 mil. euro).

Pe bursă, acţiunile SIF3 au crescut cu 2% în primele cinci luni,iar capitalizarea bursieră a urcat până la 605 mil. lei (147,5 mil.euro) la finele lunii mai. În prezent, acţiunile SIF3 setranzacţionează la un preţ de 0,553 lei/ titlu, cu un discount de60% faţă de activul net unitar.

"Rezultatul obţinut pe primele cinci luni s-a datorat înprincipal înregistrării dividendelor pe care le avem de încasat dela societăţile din portofoliu, dar şi tranzacţiilor încheiate înacest interval. Este dificil de spus cât de mare va fi profitulsocietăţii la finele anului, cert este însă că va fi pesterezultatul bugetat", a spus Mihai Fercală, preşedintele SIF3.

SIF Transilvania înregistrează în activul net dividendele pecare le are de încasat de la societăţile din portofoliu în momentulîn care dividendele sunt aprobate în AGA. Din cele 248 desocietăţii din portofoliu, participaţii deţinute la BRD şi FondulProprietatea (FP) sunt printre cele mai valoroase.

Pentru cele 28,5 milioane de acţiuni deţinute la BRD, SIFTransilvania are de încasat dividende în valoare brută de 5,1 mil.lei, iar de la FP, în contul celor 21,8 milioane de acţiuni,dividende în valoare brută de 680.000 de lei. Calculele se bazeazăpe structura detaliată a portofoliului publicată la 31 martie. Deasemenea, SIF3 deţine un pachet de 48.805 de acţiuni la Bursa deValori Bucureşti, pentru care are de încasat dividende în valoarede 34.200 de lei.

Pentru acest an, societatea şi-a bugetat investiţii în valoarede cel puţin 61 mil. lei. Portofoliul de acţiuni cotate alsocietăţii se ridica la finele lunii mai la 841 mil. lei, în timpce plasamentele în depozite bancare erau în valoare de 78,5 mil.lei.

"Nu vrem să fim prinşi pe picior greşit de oportunităţile carevor apărea pe piaţa de acţiuni în lunile următoare. Avem suficientelichidităţi pentru plata dividendelor, însă resursele de investiţiinu sunt încă suficiente. Avem nevoie de cel puţin 10 milioane deeuro pentru investiţii, dar şi pentru a participa la ofertelesecundare de acţiuni anunţate pentru acest an", a continuatFercală.

În acest an, SIF Transilvania distribuie către acţionaridividende în valoare de 32,7 mil. lei, reprezentând 49% dinprofitul net pe 2010. Managementul SIF3 s-a opus în aceastăprimăvară propunerii venite din partea mai multor fonduri deinvestiţii de a distribui peste 90% din profitul net pe 2010 cătreacţionari.

Joi 16 iunie este o zi importantă pentru SIF Transilvania:Curtea Constitu­ţio­nală este aşteptată să se pronunţe asupraconstituţionalităţii pragului de deţinere la SIF-uri de 1% dincapitalul social, într-un proces deschis de SIF3 împotriva ComisieiNaţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Societatea în­cearcă săobţină la Curtea Constituţională anularea ordonanţei de guvern dinanul 2005 prin care pragul de deţinere la SIF-uri a fost majorat dela 0,1% la 1%, pentru că CNVM nu-i dă voie să-şi treacă în statutpragul de 5% aprobat în 2009 de acţionari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO