Burse - Fonduri mutuale

Pragul la SIF-uri rămâne în picioare

Pragul la SIF-uri rămâne în picioare

Foto Andrei Pungovschi

Autor: Roxana Pricop

21.06.2011, 00:01 977

SIF Transilvania (SIF3) a anunţat prin­tr-un comunicat oficialcă Curtea Constituţională (CC) a respins pe 16 iunie sesizarea deneconstituţionalitate a pragului maxim de deţi­nere la SIF-uri, de1% din capitalul social, excepţie ridicată într-un proces deschisde SIF Transilvania împotriva Comisiei Naţionale a ValorilorMobiliare (CNVM).

SIF Transilvania a contestat Ordonanţa de Urgenţă numărul 41 din2005, prin care Guvernul a ridicat pragul de deţinere de la 0,1% la1% din capital, pe care SIF o consideră neconstituţională.

Anticipând decizia Curţii Constitu­ţională, investitorii auvândut din acţiuni, iar titlurile SIF3 au pierdut ieri 3% dinvaloare, până la un preţ de 0,526 lei/titlu. Depreciereaînregistrată de acţiunile SIF3 vine după ce săptămâna trecutăti­tlurile au pierdut 2,23% din valoare.

Aceasta este a doua oară când pragul la SIF-uri este respins deCurtea Constituţională. Prima dată, în 2009, judecătorii CurţiiConstituţionale au validat pragul la SIF-uri de 1% din capital şiau respins excepţia de neconstituţionalitate formulată de firmaComrimet Galaţi, care făcea parte din grupul lui Cătălin Chelu, încadrul unui proces cu SIF Oltenia.

Pragul de deţinere a împiedicat consolidarea unor acţionariputernici în cadrul SIF-urilor, astfel că structura acţionariatuluieste foarte fragmentată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO