​Constantin Frăţilă arată cartonaşul galben conducerii SIF Transilvania

Autor: Adrian Cojocar 23.06.2011

Omul de afaceri Constantin Frăţilă din Constanţa, fost arbitru în Divizia A de fotbal, care deţine circa 1% din acţiunile SIF Transilvania, se arată nemulţumit de rezultatele din ultimii ani ale SIF Transilvania şi de modul cum este condusă societatea şi doreşte ca împreună cu alţi acţionari ai societăţii care îi împărtăşesc opiniile să strângă 5% din voturi cu scopul de a introduce pe ordinea de zi a AGA mai multe propuneri pentru a îndrepta lucrurile.

"Au rezultate foarte proaste. Indicatorul de profit brut este undeva la 4% din valoarea activului net. Păi în condiţiile acestea mai bine cumpăr certificate de trezorerie şi câştig 6,45%. Toţi acţionarii cu care am stat de vorbă au spus că administratorii SIF nu ar trebui să câştige bonusuri din vânzarea activelor pe care le-au moştenit de la stat, şi aici mă refer în principal la BRD. De ce SIF-ul a vândut BRD ca să cumpere Fondul Proprietatea este o altă întrebare pe care mi-o pun", a declarat Constantin Frăţilă.

El a propus printre altele ca administratorii SIF să justifice de ce nu au înscris pe ordinea de zi a adunării generale anuale propunerea de majorare a dividendului de la 0,03 lei/acţiune la 0,055 lei/acţiune şi cere anularea dividendului de 0,03 lei şi aprobarea unuia nou, de 0,06 lei/acţiune.

Totodată, Frăţilă doreşte ca administratorii SIF să-şi propună prin buget de profit brut care raportat la valoarea activelor gestionate de societate să fie cel puţin egal cu randamentul cerificatelor de trezorerie. La activele de 1,5 mld. lei ale SIF Transilvania el propune ca ţintă un profit brut minim în acest an de 96,6 mil. lei. Pentru 2011 conducerea SIF şi-a propus realizarea unui profit brut de 82 mil. lei, în creştere cu 9,6% faţă de câştigul obţinut în 2010.

Constantin Frăţilă propune totodată plafonarea salariului directorului general la nivelul de 17.500 de lei/lună, adică de două ori salariul primului ministru.

"Vi se pare corect ca eu, care sunt cel mai mare acţionar al societăţii, să nu ştiu ce salariu are directorul general? Când vine vorba despre asta spune că între atât şi atât, că şapte salarii medii sau că rămâne ca anul trecut. Eu cred că fiecare dintre cei şapte administratori ai SIF câştigă peste un milion de lei pe an", a precizat Constantin Frăţilă.

El mai propune redimensionarea organigramei societăţii, în sensul creşterii eficienţei activităţii şi a actului de administrare, atribuirea unei cote de participare la profit de 0% pe anul 2010 din cauza rezultatelor slabe şi transparenţa remuneraţiilor administratorilor SIF.

Omul de afaceri vrea ca reprezentanţii SIF Transilvania să redimensioneze personalul în vederea eficientizării societăţii în contextul actualei crize economice în sensul desfinţării reprezentanţelor locale ale SIF care nu-şi justifică existenţa şi aprobarea unui salariu mediu pe societate care să nu depăşească limita de 2.500 de lei/lună.

Preşedintele SIF Transilvania, Mihai Fercală, nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Constantin Frăţilă a canditat în 2009 pentru funcţia de administrator al SIF Transilvania însă nu a prins un loc în Consiliul de Administraţie al societăţii.

Potrivit declaraţiilor proprii, Frăţilă deţinea la finele anului 2007 un portofoliu evaluat pe Bursă la 60 mil. euro. Între timp Bursa a înregistrat o scădere puternică.

Familia Frăţilă deţine circa 40% din acţiunile firmei de construcţii Comcm Constanţa (CMCM) pe care a listat-o în urmă cu doi ani pe Bursă. Acţiunile pe care Frăţilă le deţine la Comcm şi SIF Transilvania sunt evaluate în prezent la 4,7 mil. euro.

SIF Transilvania vrea să-l tragă la răspundere la Comcm

Reprezentanţii SIF Transilvania au introdus pe ordinea de zi a AGA de la firma de construcţii Comcm propunerea de pornire a acţiunii în răspundere împotriva administratorului Constantin Frăţilă.

Frăţilă a cerut să fie discutată în AGA de la Comcm corecţia valorii activului net la valoarea justă la sfârşitul anului trecut şi corecţia rezultatului financiar al societăţii. El a mai propus ca reprezentanţii Camerei Auditorilor Financiari să fie informaţi în legătură cu neîndeplinirea sarcinilor de către auditorul financiar al societăţii, respectiv SC Ramibo Financial, despre care spune că a explimat o opinie neconformă cu realitatea referitor la rezultatul net şi valoarea contabilă a societăţii.