Bănci și Asigurări

Rezultatul este zero: creditarea în lei creşte, dar cea în valută se prăbuşeşte

Foto Octav Ganea

Foto Octav Ganea

Autor: Ciprian Botea

27.06.2014, 00:07 631

Creditul în lei pentru populaţie şi firme a crescut cu 7% în luna mai faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce faţă de luna anterioară avansul este de 1,2% sau echivalentul a peste un miliard de lei.

Stocul total de finanţări s-a apropiat de nivelul de 90 miliarde de lei, pe fondul accelerării vânzărilor de credite ipotecare şi de consum, potrivit datelor BNR.

La nivel agregat, creditul privat a scăzut însă cu 2% în termeni nominali faţă de luna mai 2013, până la 217 miliarde de lei, în condiţiile în care creditarea în valută se prăbuşeşte.

Soldul finanţărilor acordate în euro sau alte valute a ajuns la 28,9 miliarde de euro (echivalentul a 127 miliarde de lei). Scăderea creditului în valută este de aproape 8%.

Creditarea în lei a accelerat vizibil în ultimele luni, de la un ritm anual de creştere de circa 2% la începutul lui 2014, în condiţiile reducerii dobânzilor şi a restricţiilor impuse la vânzarea de credite în valută. Dobânzile la creditele de consum în lei tind spre 10% după ce anul trecut creditele corporate şi cele ipotecare au ajuns, de asemenea, la rate de o singură cifră.

Creditul în lei acordat populaţiei a avut cel mai mare ritm de creştere luna trecută, în condiţiile în care în lunile anterioare creditul corporate susţinuse creşterea componentei în lei. Creditul de retail în lei a crescut cu 7,4%, iar creditul corporate a înregistrat un avans de 6,7%. De altfel, bancherii se plâng că nu găsesc proiecte corporate foarte mari pe care să le finanţeze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO