Eveniment

Creditele în lei cresc, dar nu acoperă scăderea celor în valută. Semnalul de alarmă: economisirea nu mai creşte

Creditele în lei cresc, dar nu acoperă scăderea celor...

Autor: Ciprian Botea

27.06.2014, 00:07 954

La nivel agregat, creditul pri­vat a scăzut însă cu 2% în termeni nominali faţă de luna mai 2013, până la 217 miliarde de lei, în condiţiile în care creditarea în valută se prăbuşeşte. Soldul finanţărilor acordate în euro sau alte valute a ajuns la 28,9 mld. euro (echivalentul a 127 mld. lei).

Creditarea în lei a accelerat vizibil în ultimele luni, de la un ritm anual de creştere de circa 2% la începutul lui 2014, în condiţiile reducerii dobânzilor şi a restricţiilor impuse la vânzarea de credite în valută. Dobânzile la creditele de consum în lei tind spre 10%, după ce anul trecut creditele corporate şi cele ipotecare au ajuns, de asemenea, la rate de o singură cifră.

Ieftinirea creditelor în lei a venit pe fondul reducerii dobânzii de politică monetară a BNR în a doua jumătate a anului trecut şi la începutul acestui an, de la 5,25% pe an la 3,5% pe an. BNR a oprit procesul de reducere a dobânzii-cheie, dar este de aşteptat să injecteze lichiditate în piaţă prin reducerea nivelului rezervelor minime obligatorii.

„O reducere a rezervelor minime obli­gatorii la pasivele în lei este posibilă chiar la şedinţa de politică monetară de săp­tămâna viitoare, în condiţiile în care cre­ditarea în lei accelerează şi băncile au nevoie de lichiditate suplimentară. Do­bânda-cheie ar putea fi redusă la fi­nalul anului dacă presiunile inflaţio­niste ră­mân la un nivel redus“, consideră ana­liştii BCR, cea mai mare bancă locală.

Creditul în lei acordat populaţiei a avut cel mai mare ritm de creştere luna trecută, în condiţiile în care în lunile anterioare creditul corporate susţinuse creşterea componentei în lei. Creditul de retail în lei a crescut cu 7,4%, iar creditul corporate înregistrat un avans de 6,7%. Bancherii se plâng că nu găsesc proiecte corporate foarte mari pe care să le finanţeze şi că firmele nu au curaj să se împrumute pentru a face investiţii în ciuda revigorării economiei.

Accelerarea ritmului de creştere a cre­ditului de retail fusese vizibilă încă din lunile martie şi aprilie, când finanţă­rile de consum în monedă locală au reuşit să treacă pe plus lună la lună după un declin prelungit de aproape doi ani. Stocul total a revenit peste pragul de 23 mld. lei începând din luna martie.

Totodată, creditul ipotecar susţinut de vânzările prin programul Prima casă a ac­ce­lerat ritmul de creştere şi a ajuns la un stoc total de aproape 5 mld. lei. Pro­gra­mul Prima casă, prin care s-au vân­dut ma­joritatea creditelor ipotecare în pe­rioa­da de criză, a trecut din luna au­gust 2013 la varianta de finanţare exclusiv în lei.

Pe componenta în valută, cea mai abruptă scădere (de 10% an la an) a fost înregistrată de stocul finanţărilor corpo­rate. Creditele pentru persoane fizice au scăzut, în acelaşi timp, cu 5,4%.

Rămâne de văzut din ce vor susţine bancherii creşterea viitoare a creditului în lei, în condiţiile în care ritmul anual de creştere a economisirii a încenit la sub 7%. Comparativ cu luna anterioa­ră, depozitele populaţiei şi companiilor au stagnat la 215 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO