Rezultatul este zero: creditarea în lei creşte, dar cea în valută se prăbuşeşte

Autor: Ciprian Botea 27.06.2014

Creditul în lei pentru populaţie şi firme a crescut cu 7% în luna mai faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce faţă de luna anterioară avansul este de 1,2% sau echivalentul a peste un miliard de lei.

Stocul total de finanţări s-a apropiat de nivelul de 90 miliarde de lei, pe fondul accelerării vânzărilor de credite ipotecare şi de consum, potrivit datelor BNR.

La nivel agregat, creditul privat a scăzut însă cu 2% în termeni nominali faţă de luna mai 2013, până la 217 miliarde de lei, în condiţiile în care creditarea în valută se prăbuşeşte.

Soldul finanţărilor acordate în euro sau alte valute a ajuns la 28,9 miliarde de euro (echivalentul a 127 miliarde de lei). Scăderea creditului în valută este de aproape 8%.

Creditarea în lei a accelerat vizibil în ultimele luni, de la un ritm anual de creştere de circa 2% la începutul lui 2014, în condiţiile reducerii dobânzilor şi a restricţiilor impuse la vânzarea de credite în valută. Dobânzile la creditele de consum în lei tind spre 10% după ce anul trecut creditele corporate şi cele ipotecare au ajuns, de asemenea, la rate de o singură cifră.

Creditul în lei acordat populaţiei a avut cel mai mare ritm de creştere luna trecută, în condiţiile în care în lunile anterioare creditul corporate susţinuse creşterea componentei în lei. Creditul de retail în lei a crescut cu 7,4%, iar creditul corporate a înregistrat un avans de 6,7%. De altfel, bancherii se plâng că nu găsesc proiecte corporate foarte mari pe care să le finanţeze.