ZF News

Statistica britanică dă peste nas românofobilor din Mare Britanie

Statistica britanică dă peste nas românofobilor din...

Autor: Sebastian Tănase

19.02.2015, 15:48 4236

Datele pentru ultimul trimestru din 2014 arată că aproximativ 172.000 de români şi bulgari munceau în Marea Britanie şi că rata şomajului este în scădere în rândul acestor persoane. Informaţiile statistice fac clar că ridicarea restricţiilor de muncă pentru cetăţenii români şi bulgari de la începutul anului trecut nu a cauzat creşterea şomajului şi nici diminuarea salariilor cetăţenilor britanici aşa cum se insinua în campania electorală de anul trecut a Partidului Independenţei (UKIP), formaţiune naţionalistă care militează pentru retragerea din UE a Marii Britanii. Cu toate acestea, membrii partidului susţin în continuare că imigranţii est europeni reprezintă un motiv de îngrijorare.

Janice Atkinson, reprezentanta UKIP în Parlamentul European, spune că în prezent numărul românilor şi bulgarilor care muncesc în Regat este mai mare decât întreaga populaţie din Folkestone (45.000) şi Hythe (13.000). Atkinson susţine că amploarea imigraţiei dinspre România şi Bulgaria “ scoate în evidenţă încă o dată dezastrul pe care l-a adus acordul privind deschiderii graniţelor, semnat de Partidul Laburist şi cel Conservator, pentru proprii noştri cetăţeni care nu-şi mai pot asigura un salariu decent sau paşii de început către o carieră”

În acest context, Peter Wilding, directorul British Influence, un grup de presiune pro-european care militează împotriva retragerii Marii Britanii din UE, a profitat de ocazie pentru a-l ridiculiza pe Nigel Farage, liderul UKIP.

“Nigel Farage a spus că 29 de milioane de români şi bulgari vor veni să muncească – doar 22.000 s-au prezentat. Ne va arăta oare acum că este diferit de alţi politicieni? Îşi va retrage afirmaţiile absurde şi dezinformatoare şi va cere iertare cetăţenilor britanici?”

Datele prezentate de Oficiul Naţional de Statistică arată că numărul şomerilor din Marea Britanie a scăzut cu 500.000 de persoane, la 1.86 milioane, în timp ce numărul persoanelor angajate a crescut cu 103.000, la 3.1 milioane, maximul de după cel puţin 1971, anul în care a început actuala serie de evidenţe statistice. În prezent, Marea Britanie se află pe locul trei în topul ţărilor cu cel mai mic şomaj din UE, doar 5,7% din persoanele active neavnd un loc de muncă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO