ZF 24

Veniturile Romcarbon s-au redus cu 20% în primul semestru, la 112 mil.lei. ”Situaţia pieţei a fost destul de gravă, cererea de pe pieţele pe care activăm situându-se la un nivel foarte scăzut”

Veniturile Romcarbon s-au redus cu 20% în primul...

Autor: Roxana Rosu

11.08.2023, 10:03 209

Producătorul de ambalaje din material plastic Romcarbon (simbol bursier ROCE) a înregistrat în primul semestru al anului un profit net de 5,2 milioane lei, in crestere cu 29%, avans influenţat şi de vânzarea unor active în primele luni din 2023, potrivit raportului financiar publicat vineri.

În paralel, profitul din activitati operationale s-a diminuat cu 20%, la 4,2 milioane lei.

Veniturile companiei s-au redus cu 17%, la 112 milioane lei.

”În ansamblu, situatia pietei pentru semestrul 1 a fost destul de grava, cererea inregistrata pe pietele pe care activam situandu-se la un nivel foarte scazut. Cu toate acestea, vedem o revenire in T2 comparativ cu T1. In sectoarele Prelucrate Polipropilena si Polistiren, s-au inregistrat deja rezultate mai bune decat in T1. In plus, am avut mai multe intreruperi de productie in cadrul sectorului Polimeri reciclati si Compounduri din cauza defectiunilor masinilor. Aceasta a fost principala problema pentru T2.”, se precizează în raport.

La nivel consolidate, veniturile totale s-au redus cu 18%, la 158 milioane lei, iar pierderea grupului Romcarbon a fost de 34.143 lei , faţă e un profit de 7 milioane lei în S1 2022.

Dintre companiile membre, Livingjumbo Industry SA a inregistrat o pierdere de  2,7 milioane lei lei, in timp ce in S1 al anului 2022 a inregistrat un profit net de 2,3 milioane lei. Potrivit raportului financiar, Livingjumbo se confrunta cu aceleasi dificultati ca si Romcarbon in ceea ce priveste cererea scazuta pe piata, in special in sectorul PET (ambalajele alimentare), intrucat consumatorii au redus constant cheltuielile din cauza inflatiei.

 Un aspect pozitiv se observa in Sectorul Saci mari din Polipropilena, unde, incepand cu luna iunie, s-a inregistrat un rezultat pozitiv si exista semne ca aceasta tendinta sa continue in T3.

Compania Energo Install a inregistrat un profit net de 253.363 lei, in scadere cu 683.234 lei comparativ cu S1 2022.

Grupul Romcarbon e format Romcarbon SA, Livingjumbo Industry, RC Energo Install SRL, Infotech Solutions SRL, Recyplat Ltd Cipru, Eco Pack Management SA. Principalele societati cu activitati de productie ale Grupului sunt Romcarbon SA si Livingjumbo Industry SA, detinand 82%, respectiv 14% din totalul activelor imobilizate.

Romcarbon Buzău are 105 mil. lei capitalizare şi are în acţionariat companiile Living Plastic Industry SRL (32,85%), Joyful River Limited din Cipru (20,52%) şi pe Ştefan-Alexandru Toderiţă (12,38%).

Acţiunile ROCE au un avans de 12% de la începutul anului, pe fondul unor tranzacţii de 22 mil. lei, arată datele BVB.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO