ZF 24

Revine presiunea asupra lichidităţilor companiilor? Sumele refuzate la plată au crescut cu 18% într-o lună

Revine presiunea asupra lichidităţilor companiilor?...

Autor: Anelis Baciu

06.09.2016, 20:15 204
Băncile au refuzat în luna iulie de­con­tarea de bilete la ordin, cecuri şi cam­bii în valoare de 276,7 mil. lei (echi­valentul a 62 mil. euro), o sumă în creş­tere cu circa 18% faţă de luna ante­rioară, arată datele statistice ale BNR.

Băncile au refuzat decontarea documentelor în condiţiile în care nu au găsit suficiente lichidităţi în conturile clienţilor care au iniţiat plăţile. Iulie este a doua lună din acest an în care volumul refuzurilor creşte vizibil. O creştere mai mare a fost înregistrată în luna mai, când băncile au refuzat la plată cecuri, cambii şi bilete la ordin în valoare de 490 milioane de lei, o sumă de aproape trei ori mai mare decât cea din luna anterioară.

„Nu văd un motiv general în economie care să explice această mişcare. Este probabil o evoluţie sezo­nieră, sunt astfel de momente. Nu cred că este cazul însă să ne îngrijorăm“, a explicat analistul Aurelian Dochia. Volumul plăţilor refuzate de bănci este însă în scădere dacă ne raportăm la aceeaşi perioadă a anului trecut. Faţă de luna iunie din 2015, refuzurile sunt cu aproximativ 40% mai mici.

Creşterea volumului refuzurilor la plată din luna iulie vine în contextul în care numărul celor care au generat incidente de plată a scăzut comparativ cu iunie, ceea ce înseamnă că sumele medii refuzate au fost mai mari. În medie valoarea unui refuz la plată s-a situat la 49.400 de lei (11.100 euro). În luna iulie a acestui an 5.588 de titulari de cont au generat incidente de plată, faţă de 6.126 cu o lună în urmă. Spre comparaţie, numărul celor care emiteau lunar bilete la ordin sau cecuri fără acoperire ajungea la circa 12-14 mii de titulari de cont în 2009 şi 2010.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO