ZF 24

Retragerea Rumianei Jeleva amana numirea noii Comisii Europene cu cel putin doua saptamani

19.01.2010, 14:46 16

Numirea noii Comisii Europene va fi amanata din cauza retrageriicandidatei desemnate de Bulgaria pentru un post de comisareuropean, Rumiana Jeleva. Amanarea este necesara pentru ca noulcomisar desemnat sa aiba timp sa se pregateasca. Tot ceilalticomisari audiati au avut la dispozitie sase saptamani pentru a sepregati. Inaintea audierilor propriu-zise, ei trebuie sa dearaspunsuri scrise la intrebarile parlamentarilor si sa-si prezinte,tot in scris, strategia.

Potrivit liderului grupului Partidului Popular European (PPE) inParlamentul European (PE), Joseph Daul, desi noua Comisie ar fitrebit sa fie numita la 26 ianuarie, la Strasbourg, acest lucru vafi imposibil in noile conditii.

Daul crede ca noul comisar desemnat de Bulgaria ar trebui sabeneficieze de cel putin doua saptamani inaintea audierii.

Bulgaria a propus-o pe Kristalina Gheorghieva, vicepresedinte alBancii Mondiale, pentru a face parte din Comisia Europeana in loculcandidatei controversate Rumiana Jeleva, care s-a retras, a anuntatastazi presedintele Executivului european, Jose Manuel Barroso,citat de EUObserver.

Jeleva, a renuntat la aceasta candidatura si a demisionat dinfunctia de ministru bulgar de externe, dupa ce s-a aflat, aproape osaptamana, intr-o pozitie incomoda fiind acuzata, saptamanatrecuta, - cand a fost audiata de catre comisia de specialitate aParlamentului European - ca nu a dezvaluit o parte din intereselesale financiare, omitand sa mentioneze actiunile detinute la pfirma bulgara de consultanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO