Retragerea Rumianei Jeleva amana numirea noii Comisii Europene cu cel putin doua saptamani

Autor: Iulian Anghel 19.01.2010

Numirea noii Comisii Europene va fi amanata din cauza retragerii candidatei desemnate de Bulgaria pentru un post de comisar european, Rumiana Jeleva. Amanarea este necesara pentru ca noul comisar desemnat sa aiba timp sa se pregateasca. Tot ceilalti comisari audiati au avut la dispozitie sase saptamani pentru a se pregati. Inaintea audierilor propriu-zise, ei trebuie sa dea raspunsuri scrise la intrebarile parlamentarilor si sa-si prezinte, tot in scris, strategia.

Potrivit liderului grupului Partidului Popular European (PPE) in Parlamentul European (PE), Joseph Daul, desi noua Comisie ar fi trebit sa fie numita la 26 ianuarie, la Strasbourg, acest lucru va fi imposibil in noile conditii.

Daul crede ca noul comisar desemnat de Bulgaria ar trebui sa beneficieze de cel putin doua saptamani inaintea audierii.

Bulgaria a propus-o pe Kristalina Gheorghieva, vicepresedinte al Bancii Mondiale, pentru a face parte din Comisia Europeana in locul candidatei controversate Rumiana Jeleva, care s-a retras, a anuntat astazi presedintele Executivului european, Jose Manuel Barroso, citat de EUObserver.

Jeleva, a renuntat la aceasta candidatura si a demisionat din functia de ministru bulgar de externe, dupa ce s-a aflat, aproape o saptamana, intr-o pozitie incomoda fiind acuzata, saptamana trecuta, - cand a fost audiata de catre comisia de specialitate a Parlamentului European - ca nu a dezvaluit o parte din interesele sale financiare, omitand sa mentioneze actiunile detinute la p firma bulgara de consultanta.