ZF 24

Nokia: Functii esentiale ale iPhone se bazeaza pe inventiile noastre

Nokia: Functii esentiale ale iPhone se bazeaza pe inventiile noastre
26.10.2009, 18:06 41

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivelmondial, a depus o plangere impotriva companiei Apple, producatoruldispozitivelor iPhone si iPod, pe baza incalcarii dreptului deautor asupra brevetelor.

Nokia sustine ca iPhone-ul incalca zece brevete care fac posibilaconectarea dispozitivelor mobile la cele mai folosite retelewireless din lume. Producatorul finlandez a afirmat ca a reusit saconvinga 40 de dezvoltatori de telefoane mobile sa licentiezebrevetele sale, inclusiv cei mai mari producatori din lume, insanegocierile cu Apple nu au avut succes.

"Refuzand sa ajunga la un acord cu privire la proprietateaintelectuala a firmei Nokia, Apple incearca sa se foloseascagratuit de inovatia noastra", a declarat Ilkka Rahnasto, vicepresedintele departamentului de legislatie si proprietateintelectuala a firmei finlandeze.
Purtatorii de cuvant ai firmei Apple au refuzat sa comenteze.
Oficialii Nokia au spus ca au cheltuit 40 de miliarde de euro incercetare si dezvoltare. Ei au mai spus ca brevetele mentionateacopera modul prin care iPhone se concteaza la retelele de internetmobil, codarea vocii umane, securitatea si criptarea. PotrivitNokia toate modelele iPhone folosesc inventiile mentionate.

Un miliard de euro daune?

Nokia nu intentioneaza sa ceara Apple sa blocheze vanzarea deiPhone-uri, ca urmare a procesului ce va avea loc. Plangerea depusaare ca scop compensarea firmei Nokia pentru daunele produse in urmautilizarii brevetelor sale, in trecut cat si in viitor, si implicitobliga firma Apple sa nu mai livreze produse ce contin tehnologiilementionate pana nu va efectua plata ceruta. Informatii cu privirela valoarea platii nu au fost disponibile insa sunt evaluate la unmiliard de euro de surse de pe piata.
Nokia ar putea ajunge intr-un conflict legal ce poate dura ani dezile, a spus Greger Johansson, un analist a firmei de cercetareRedeye. El a refuzat sa speculeze cu privire la suma pe care Nokiaar putea sa o ceara.
De la lansarea iPhone, Nokia si alti producatori de dispozitivemobile s-au straduit sa tina pasul cu Apple pe piatasmartphone-urilor, care genereaza un profit mai mare decat altepiete de telefoane mobile.
Directorul executiv al firmei finlandeze, Olli Pekka Kallasvuo adeclarat saptamana trecuta ca interesul consumatorului indispozitivele mobile high-end este in crestere, iar companiaintentioneaza sa-si mareasca portofoliul in al patruleatrimestru.

Apple a ajuns intr-un an de la 3% la 14% din piatasmartphone

Totusi, Apple a castigat cota de piata pe acest segment inca dela inceput. In al doilea trimestru, cota de piata pe segmentul desmartphone-uri a crescut la 13,3% comparativ cu 45% detinuta deNokia. In urma cu un an, Apple avea o cota de piata de 3% iar Nokiade 47%, conform firmei de cercetare Gartner.
De asemenea, Apple s-a descurcat mai bine decat Nokia pe piata dinStatele Unite. Cota de piata din SUA, in primele sase luni dinacest an pentru Nokia, pe segmentul de smartphone-uri, a fost de 3%comparativ cu 22% inregistrat de compania Apple, conform firmei decercetare IDC.
Nokia nu a dezvaluit veniturile generate de licente, insa EdwardSnyder, un analist al firmei de cercetare Charter Equity Research,a declarat ca e posibil ca ele sa fie atat de mici incat sa nu secompare cu veniturile anuale de pe celelalte segmente. El a maispus ca orice taxa de licentiere nu va avea un impact mare pentruApple.
"Chiar cred ca procesul reprezinta un rezultat al dorintei firmeiNokia sa concureze impotriva companiei Apple pe orice plan,inclusiv in tribunal", a spus Shaw Wu, un analist al firmeiKaufmann Brothers, adaugand faptul ca Nokia actioneaza acum pentruca Apple a inceput sa castige cota de piata in Europa si in Asia."Evenimentul nu va afecta firma Apple, indiferent cat de mare ar fitaxa", a adaugat el.
Inainte de conflictul actual, Nokia a purtat o disputa cu Qualcomm,un producator american de cip-uri care detine brevetul pentruretelele celulare 3G. Nokia a fost de acord sa plateasca 2,5miliarde de dolari firmei respective si alte taxe in timp. Infebruarie, cele doua companii au spus ca vor lucra impreuna pentrua dezvolta dispozitive mobile avansate, initial pentru America deNord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO