Nokia: Functii esentiale ale iPhone se bazeaza pe inventiile noastre

Autor: Alexandru Anghel 26.10.2009

Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile la nivel mondial, a depus o plangere impotriva companiei Apple, producatorul dispozitivelor iPhone si iPod, pe baza incalcarii dreptului de autor asupra brevetelor.

Nokia sustine ca iPhone-ul incalca zece brevete care fac posibila conectarea dispozitivelor mobile la cele mai folosite retele wireless din lume. Producatorul finlandez a afirmat ca a reusit sa convinga 40 de dezvoltatori de telefoane mobile sa licentieze brevetele sale, inclusiv cei mai mari producatori din lume, insa negocierile cu Apple nu au avut succes.

"Refuzand sa ajunga la un acord cu privire la proprietatea intelectuala a firmei Nokia, Apple incearca sa se foloseasca gratuit de inovatia noastra", a declarat Ilkka Rahnasto, vice presedintele departamentului de legislatie si proprietate intelectuala a firmei finlandeze.
Purtatorii de cuvant ai firmei Apple au refuzat sa comenteze.
Oficialii Nokia au spus ca au cheltuit 40 de miliarde de euro in cercetare si dezvoltare. Ei au mai spus ca brevetele mentionate acopera modul prin care iPhone se concteaza la retelele de internet mobil, codarea vocii umane, securitatea si criptarea. Potrivit Nokia toate modelele iPhone folosesc inventiile mentionate.

Un miliard de euro daune?

Nokia nu intentioneaza sa ceara Apple sa blocheze vanzarea de iPhone-uri, ca urmare a procesului ce va avea loc. Plangerea depusa are ca scop compensarea firmei Nokia pentru daunele produse in urma utilizarii brevetelor sale, in trecut cat si in viitor, si implicit obliga firma Apple sa nu mai livreze produse ce contin tehnologiile mentionate pana nu va efectua plata ceruta. Informatii cu privire la valoarea platii nu au fost disponibile insa sunt evaluate la un miliard de euro de surse de pe piata.
Nokia ar putea ajunge intr-un conflict legal ce poate dura ani de zile, a spus Greger Johansson, un analist a firmei de cercetare Redeye. El a refuzat sa speculeze cu privire la suma pe care Nokia ar putea sa o ceara.
De la lansarea iPhone, Nokia si alti producatori de dispozitive mobile s-au straduit sa tina pasul cu Apple pe piata smartphone-urilor, care genereaza un profit mai mare decat alte piete de telefoane mobile.
Directorul executiv al firmei finlandeze, Olli Pekka Kallasvuo a declarat saptamana trecuta ca interesul consumatorului in dispozitivele mobile high-end este in crestere, iar compania intentioneaza sa-si mareasca portofoliul in al patrulea trimestru.

Apple a ajuns intr-un an de la 3% la 14% din piata smartphone

Totusi, Apple a castigat cota de piata pe acest segment inca de la inceput. In al doilea trimestru, cota de piata pe segmentul de smartphone-uri a crescut la 13,3% comparativ cu 45% detinuta de Nokia. In urma cu un an, Apple avea o cota de piata de 3% iar Nokia de 47%, conform firmei de cercetare Gartner.
De asemenea, Apple s-a descurcat mai bine decat Nokia pe piata din Statele Unite. Cota de piata din SUA, in primele sase luni din acest an pentru Nokia, pe segmentul de smartphone-uri, a fost de 3% comparativ cu 22% inregistrat de compania Apple, conform firmei de cercetare IDC.
Nokia nu a dezvaluit veniturile generate de licente, insa Edward Snyder, un analist al firmei de cercetare Charter Equity Research, a declarat ca e posibil ca ele sa fie atat de mici incat sa nu se compare cu veniturile anuale de pe celelalte segmente. El a mai spus ca orice taxa de licentiere nu va avea un impact mare pentru Apple.
"Chiar cred ca procesul reprezinta un rezultat al dorintei firmei Nokia sa concureze impotriva companiei Apple pe orice plan, inclusiv in tribunal", a spus Shaw Wu, un analist al firmei Kaufmann Brothers, adaugand faptul ca Nokia actioneaza acum pentru ca Apple a inceput sa castige cota de piata in Europa si in Asia. "Evenimentul nu va afecta firma Apple, indiferent cat de mare ar fi taxa", a adaugat el.
Inainte de conflictul actual, Nokia a purtat o disputa cu Qualcomm, un producator american de cip-uri care detine brevetul pentru retelele celulare 3G. Nokia a fost de acord sa plateasca 2,5 miliarde de dolari firmei respective si alte taxe in timp. In februarie, cele doua companii au spus ca vor lucra impreuna pentru a dezvolta dispozitive mobile avansate, initial pentru America de Nord.