ZF 24

Georgescu, BNR: Din 40 de produse industriale exportate în 1989, doar pentru 8 există volume în creştere

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative

Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR, a primit titlul de Doctor Honoris Causa de la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative

Autor: Claudia Medrega

21.11.2013, 20:55 1154

România a înregistrat în ultimii 22 de ani mutaţii structurale importante în formarea Pro­dusului Intern Brut (PIB), industria având un declin major şi revenind la nivelul din 1989, iar unul dintre obiectivele pentru perioada urmă­toare este creşterea economică creatoare de locuri de muncă şi de capital naţional şi recâştigarea pieţei interne, consideră Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR.

„Din 40 de produse industriale pe care România le realiza şi exporta în 1989, numai pentru opt există creşteri de volum al producţiei, majoritatea produselor -  23 - au nivelul producţiei în scădere, iar nouă mărfuri au o reducere a producţiei mai mare de 89%. Industria a avut un declin major, revenind la nivelul din 1989“, a declarat ieri Florin Georgescu la ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, acordat de Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative (SNSPA).

La eveniment au participat premierul Victor Ponta, ministrul pentru buget Liviu Voinea, alături de fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Nicolae Văcăroiu, fostul premier Adrian Năstase, precum şi membri ai Consiliului de Administraţie al BNR şi alţi reprezentanţi ai mediului financiar-bancar şi academic.

În primul mandat al guvernului Ponta, Georgescu a acceptat temporar poziţia de prim-vicepremier şi de ministru al finan­ţelor publice, iar după insta­larea guvernului Ponta II el s-a întors la BNR pe poziţia de prim-viceguvernator. Premierul a ţinut să menţioneze că lucrurile bune făcute într-un an şi jumătate de guvernare se datorează lui Florin Geor­gescu, iar cele rele sunt contribuţia prim-ministrului şi ministrului delegat pentru buget.

Ponta a mărturisit că prim-viceguver­natorul BNR a i-a explicat semnificaţia unor termeni economici, cum ar fi „PIB“ sau „ESA“.

Autoturismele, anvelopele, frigiderele, aspiratoarele de praf, berea, cheresteaua, preparatele din carne şi maşinile de gătit sunt cele opt produse care au înregistrat creşteri ale volumului de producţie faţă de 1989. La polul opus, cele nouă produse care au înregistrat o reducere a producţiei mai mare de 89% sunt tricotajele, autobuzele, maşinile de spălat haine, păcura, ţesăturile, tractoarele, locomotivele, acidul sulfuric şi camioanele.
 

Cum a evoluat economia

Vorbind despre evoluţia economiei în ultimii 22 de ani şi despre aspiraţiile pentru anii următori, Georgescu a amintit un citat al economistului recunoscut la nivel internaţional Mihail Manoilescu, care spunea că agricultura corespunde pe plan cultural cu şcoala primară, comerţul cu gimnaziul şi industria cu liceul.

„Noi vrem să avem masterate şi stăm cu comerţul în braţe, la nivel de gimnaziu.“

Dacă în 1989 ponderea industriei în PIB era de 40%, în 2008 a coborât până la 23% pentru ca în 2012 să ajungă la 28%, a amintit Georgescu. Şi agricultura a coborât de la 22% din PIB în 1990, la 7% în 2008 şi 5% în 2012, în timp ce comerţul a revenit la o pondere de 11% din PIB, după ce în anul de boom 2008 s-a apropiat de 20%. Creşterea şi noua structură a PIB au fost imprimate pe lângă bănci şi de fluxul investiţiilor străine, a spus Georgescu, care are un doctorat în finanţe, circulaţie bănească şi credit.

În anii care au precedat criza financiară şi economică mondială România a avut creştere economică bazată pe consum realizat pe intrări masive de capital şi pe datorie. Aceasta nu mai este o soluţie viabilă având în vedere şi scepticismul investitorilor străini în a finanţa ţări care trăiesc pe datorie.

Capitalul extern a fost o sursă de creştere pentru România, dar şi un factor de ajustare odată cu procesul de reducere a expunerilor, potrivit prim-viceguverna­torului BNR.

Obiectivele pentru perioada următoare ar trebui să fie creşterea economică crea­toare de locuri de muncă şi de capital naţio­nal, recâştigarea pieţei interne şi men­ţinerea la cote înalte a exporturilor, precum şi re­parti­zarea mai echilibrată a rezultatelor creşte­rii economice şi corectarea inechită­ţilor sociale existente, în opinia lui Geor­gescu.

În privinţa politicii fiscale din ultimii ani, Georgescu a criticat introducerea cotei unice şi a adus în discţie introducerea unei cote diferenţiate, eventual în două trepte, în care nivelul cel mai mare să rămână 16%, iar următoarele să fie 12 sau 14%.

Totodată, Georgescu a reluat subiectul companiilor cu pierderi, susţinând că în 2012 un număr de 278.000 de companii au declarat că nu au realizat profit. „Dacă noi la intern, aici, ne punem reguli slabe, şi în afaceri, când ieşim afară, inclusiv la fotbal, suntem ciuca bătăilor.“

SNSPA a fost înfiinţată în 1991. Cel care a fondat şi condus ani de zile SNSPA a fost Vasile Secăreş, cel care la începutul anilor ’90 a contribuit la primele planuri de guvernare, dar este şi un apropiat al sectorului bancar.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 22.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO