ZF 24

Isărescu învaţă din ceea ce au făcut turcii şi suedezii în economie

Isărescu învaţă din ceea ce au făcut turcii şi...

Autor: Claudia Medrega

23.09.2013, 21:21 4095

România are multe de învăţat din experienţele Suediei şi Turciei, deoarece au fost economii de piaţă pentru o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu România, şi deşi ar putea fi adevărat că nimeni nu învaţă decât din propriile greşeli, putem spera să evităm alte greşeli, dacă învăţăm din experienţele altora, consideră Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„În lumea globalizată de astăzi, a învăţa din experienţa altor ţări este foarte important. Cred că avem multe de învăţat din experienţele Suediei şi Turciei, deoarece au fost economii de piaţă pentru o perioadă mai lungă de timp, comparativ cu România“, a declarat ieri Isărescu la conferinţa cu tema „Depăşirea problemelor economice, experienţele Suediei şi Turciei: o sursă de inspiraţie pentru România?“.

Organizarea conferinţei vine la scurt timp după ce premierul Victor Ponta a făcut o vizită în Turcia.

Guvernatorul BNR a amintit că dimensiunea econo­miilor şi nivelul de dezvoltare sunt diferite în aceste trei ţări.

De exemplu, într-o statistică a FMI pentru anul 2012, Turcia era pe locul 17, cu un PIB nominal de 795 mld. dolari, Suedia era pe poziţia 22, cu un PIB nominal de 525 mld. dolari, iar România a fost pe locul 56, cu un PIB de 170 mld. dolari. PIB-ul pe locuitor este, de asemenea, destul de diferit, potrivit lui Isărescu.

Guvernatorul BNR a trecut în revistă legăturile istorice dintre România şi cele două ţări - Turcia şi Suedia, precum şi conexiunile dintre băncile centrale ale acestor state.

Prezent la conferinţă, Klas Eklund, senior economist la SEB Bank, a arătat că Suedia a realizat o serie de reforme în anii ‘90, ceea ce a asigurat rezistenţa ţării la momentul izbucnirii crizei din 2008. Dar şomajul este încă mare. Grecia, Italia şi Spania nu pot să facă reforme, în timp ce ţările nordice au putut să facă reforme, motivul principal fiind „cultura“ şi faptul că există încredere în politicieni, a mai spus Eklund. El a arătat că disciplina monetară şi fiscală a fost mult mai dură în Suedia decât în zona euro.

Şi Turcia a implementat o serie de reforme structurale, care au ajutat economia, ţara nefiind încă membră a UE.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 24.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO