ZF 24

Euro s-a apropiat de 4,5 lei pe piaţa interbancară. Ieri, moneda europeană a atins maximul ultimelor aproape cinci luni

Euro s-a apropiat de 4,5 lei pe piaţa interbancară....

Autor: Liviu Popescu

16.06.2015, 11:45 522

Euro s-a apropiat de pragul de 4,5 lei pe piaţa interbancară în jurul orei 9:00, ulterior moneda europeană ajungând în jurul nivelului 4,48-4,49 de lei. Ieri, BNR a anunţat un curs de referinţă de 4,48 de lei, maximul ultimelor aproape cinci luni, pe fondul situaţiei tot mai tensionate de pe pieţele internaţionale generată de situaţia din Grecia.

„Presiunile de depreciere pe moneda românească sunt aşteptate să persiste în condiţiile în care Grecia nu plănuieşte să prezinte o propunere nouă de reforme la întâlnirea de joi a miniştrilor de finanţe europeni, dată considerată un termen limită în procesul de negociere”, scriu analiştii ING într-un raport.

Euro nu mai atinsese un nivel atât de ridicat în faţa monedei naţionale din 26 ianuarie, când BNR anunţase o cotaţie de 4,48 de lei. Săptămâna trecută, moneda europeană a depăşit în cinci şedinţe consecutive pragul de 4,46 de lei, în urma anunţului privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta.

„Pe măsură ce ne apropriem de 4,5, piaţa ar trebui să devină mai precaută pe fondul posibilelor intervenţii ale băncii centrale, care va caută să tempereze presiunile de depreciere”, au adăugat analiştii ING.

Comparativ cu nivelul atins la începutul acestei luni, euro este în creştere cu 0,9%.

Pe piaţa interbancară, dolarul american rămâne în jurul nivelului de 3,9 lei pe unitate. Ieri, BNR a anunţat o referinţă de 3,98 de lei, cu un ban sub nivelul înregistrat vineri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO